E-ticaret Muhasebesi İçin Akıllı Bir Kılavuz

Bir e-ticaret işletme sahibiyle konuştuğunuzda işlerinin en sevmedikleri kısmının muhasebe olduğunu söyleyeceklerdir. Dünya’da küçük e-ticaret işletmelerinin %41’i yardım almadan kendi hesaplarını kendileri tutuyor.

Ancak e-ticaret işiniz büyüdükçe, mali durumunuz daha karmaşık hale gelecektir. Satışlar, iadeler, tedarikçi ödemeleri, lojistik ödemeleri, bankacılık ücretleri, komisyonlar, vergiler, vb. tüm giriş ve çıkış para hareketlerinin uygun şekilde sınıflandırılması, analiz edilmesi ve ardından vergi dairesine bildirilmesi gerekecektir.

Uygun bir muhasebe sistemi olmadan karşı karşıya olduğunuz tüm finansal verilerin içerisinde kaybolabilir, yapmanız gerekenleri atlayabilir ve en önemlisi vergi, alış, satış ve banka hesapları arasında kaybolabilirsiniz.

Netkasam, tüm bu kaygılarınıza ve zorlukları aşmanızı sağlayacak; verimli, uygun maliyetli ve son teknoloji bir bulut muhasebe sistemidir. Vakit kaybetmeden Netkasam hakkında daha fazla bilgi edinin.

Gerçekten tüm dikkatinizi çekmek istiyoruz. Çünkü muhasebe çok önemlidir. Ama sevmek zorunda değilsiniz. Bu kılavuzda, e-ticaret muhasebesi hakkında bilmeniz gerekenlere bir bakış yapıyoruz.

E-ticaret Muhasebesi ve Klasik Muhasebe Karşılaştırması: Aralarındaki Fark Nedir?

Temel bilgilerle başlayalım ve muhasebe alanında kimin kim olduğunu özetleyelim.

Klasik Muhasebe, finansal belgelerin ve işlemlerin düzenli bir kaydını tutmanın temel muhasebe uygulamasıdır. Bu uygulamanın amacı, mali durumunuzu tanımlamak ve resmi makamlarla olan yasal düzeninizi organize etmektir.

Klasik Muhasebe işlemleri;

  • İşlem kategorizasyonu
  • Faturalama
  • Hesap mutabakatı
  • Bilançoların hazırlanması
  • Bordro yönetimi
  • Borç ve alacak yönetimi

E-ticaret Muhasebesi ise finansal raporlar, modeller ve tahminler oluşturmak için muhasebeci tarafından üretilen tüm finansal kayıtları analiz etme uygulamasıdır. Böylece mali durumunuzun mevcut seviyesini anlayabilir ve geleceği planlayabilirsiniz.

E-ticaret Muhasebesi İşlemleri;

  • Düzeltilmiş girişlerin hazırlanması
  • Mali bilgi denetimleri
  • Vergi planlama ve raporlama
  • Finansal tahmin ve risk analizi
  • Mali tablo, rapor ve modellerin hazırlanması

Aslında E-ticaret muhasebesinin amacı daha akıllı iş kararları vermeniz için sizi finansal bilgilerle donatmaktır.

Netkasam, hem klasik muhasebe verilerini hem de e-ticaret işletmenizin ihtiyacı olabilecek tüm finansal analiz ve verileri kolaylıkla görebileceğiniz bir uygulamadır. Herhangi bir uygulamaya ihtiyaç duymazsınız. Web tarayıcınız üzerinden istediğiniz her yerden bağlanabilirsiniz.

E-ticaret İşletmeniz için 2 Muhasebe Türü

Muhasebede sistemleştirme esastır. E-ticaret işletmenizin finansal tablosunu düzenli tutmak için bahsedeceğimiz iki tür popüler muhasebe sisteminden birini kullanabilirsiniz.

  1. Nakit Bazlı Muhasebe

Nakit bazlı muhasebe yöntemini kullanırken, nakit banka hesabınıza her düştüğünde veya bir gider olarak bırakıldığında yeni bir kayıt eklersiniz. Bu şekilde hesaplarınız, ödeme yöntemleriniz ve banka hesaplarınız arasında saklanan tüm işlem bilgilerini yansıtılmış olur.

Aşağıda, nakit bazlı muhasebe kaydı için hızlı bir örnek verilmiştir:

SatışlarHarcamalar1. Hafta+₺600 (tişört satışları)– ₺105 (Kargo + Paketleme)2. Hafta+₺400 (pantolon satışları)– ₺75 (Kargo + Paketleme)Toplam₺1000₺180

İki Haftalık Gelir: ₺820

Nakit bazlı muhasebe, çoğu küçük e-ticaret işletmesi için “başlangıç” seçeneğidir. Çünkü kuruluş işleyişi için başlangıç sistemidir. Tüm para hareketlerini gerçekleştikleri anda rapor edersiniz.

Ancak belli bir süre sonra hesap alacaklarını ve borçları takip etmek zorlaşabileceği ve iş yükü personel sayınızla aynı oranda artmadığı durumlarda sisteminizi değiştirme zamanınızın geldiğini anlarsınız.

Netkasam, hem yeni kurulan hem de her büyüklükteki e-ticaret işletmeleri için akıllı altyapısı, kullanıcı odaklı sistemi ve uygun fiyatıyla şirketleşmeye başladığınız an kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin!

  1. Tahakkuk Yöntemi

Tahakkuk muhasebesi, tersine, paranın banka hesabınıza ne zaman ulaştığına (veya ne zaman çıktığına) bakılmaksızın, her bir satışı veya masrafı gerçekleştiği anda kaydeden bir muhasebe yöntemidir.

Örnek kayda göz atalım:

SatışlarHarcamalar1. Hafta+₺25.000 (online mobilya satışı)– ₺3.500 (Kurulum (1 ay sonra ödeme))2. Hafta+₺50.000 (mağazadan teslim alma teslimat esnasında nakit ödeme)– ₺2.000 (Kargo + Paketleme)Toplam₺75.000₺5.500

İki Haftalık Gelir: ₺69.500

İşletme, çevrimiçi satışlarda 25.000 ₺ kazandı. O para banka hesabına çoktan düştü. Ancak daha büyük olan 50.000 ₺’lik ücret henüz tahsil edilmedi ve 3. haftada elinize geçecek. Giderlerle aynı anda nakliye masrafları hemen ödendi. Ancak kurulum için tuttuğunuz firmanın ödemesi önümüzdeki ay yapılması gerekiyor. Yani o zamana kadar 3.500 ₺ banka hesabında kalacak.

Tahakkuk esaslı muhasebe, çoğu finans kuruluşunun kullandığı sistem olduğu için genellikle geleneksel muhasebe yöntemi olarak bilinir. Borç verenleri, denetçileri, yatırımcıları, vergi planlamacılarını veya şirketinizin mali durumu hakkında bilgi edinmek isteyen herkesin içinde olduğu bir muhasebe yöntemidir.

Görünürde tahakkuk esaslı muhasebe, nakit esaslı muhasebeden daha kafa karıştırıcı görünüyor. Bu yöntemde henüz kazanmadığınız parayı (hesap alacakları) düşünmeniz ve henüz yapmadığınız maliyetleri (hesap borçları) çıkarmanız gerekir.

Netkasam sayesinde yukarıda bahsedilen tüm muhasebe yöntemlerini, bulut teknolojisi ve Netkasam’ın birbirinden avantajlı özellikleri sayesinde kolayca uygulayabilirsiniz. Fiyatlarımız ve detaylı bilgi için sitemizden bilgi alabilir, kapsamlı projeleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.