Nakit Akışını En Üst Düzeye Çıkarmak İçin En İyi 5 Uygulama

Tedarik zinciri karmaşıklıklarını, satışlarda düşüş ya da iş büyümesi için fırsatları araştırıyor olun, durumunuz fark etmeksizin elinizde bol miktarda nakit olması gerekir. İstikrarlı bir nakit akışı pozisyonu, iş büyümesine ve diğer iş hedeflerine ulaşmada kritik öneme sahiptir.

Nakit akışının pozitif olmasını sağlayamamak; envanter sipariş etme, bordro yapma, tedarikçilere ödeme yapma gibi günlük operasyonel faaliyetlerinizi bile sınırlayabilir. Nakit akışı ve kârlılık farklı olsa da tamamen birbirinden bağımsız değildir. Kötü bir nakit akışı durumu, nihayetinde kârınızı etkileyecektir.

Nakit Akışı Bütçesi Hazırlayın

Nakit paranızı kontrol altında tutmak için her gün ne kadar para girdiğini, çıktığını ve firmanızın gelecekte ne kadar ihtiyacı olduğunu proaktif olarak izlemeniz gerekir. Ayrıca insanlara ne kadar borçlu olduğunuzun ve insanların size ne kadar borçlu olduğunun tam olarak farkında olmanız gerekir. Bütün bunlar bir nakit akışı bütçesi hazırlanarak elde edilebilir. Nakit akışı bütçesi hazırlamak, işletmenizin genel mali durumunu tahmin etmenize yardımcı olur.

Nakit akışı bütçesi, bunu tahmin etmenize yardımcı olacak ve ödeme aczine düşmekten veya kayıplarla karşılaşmaktan kaçınmak için şimdi gerekli önlemleri almanız konusunda sizi uyaracaktır. NetKasam online muhasebe yazılımını kullanarak nakit akışı durumunuzu rahatlıkla kontrol altında tutabilir, gelecek adına doğru bir projeksiyon oluşturabilirsiniz. Nakit akışının etkileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için “Nakit Akışı Nedir? Tanım ve Geliştirme Stratejileri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kısa Vadeli Finansmanlar Arayın

Mevcut stratejileriniz işe yaramıyorsa, e-Ticaret sitenizi yenilemeniz veya yeni bir envantere yatırım yapmanız gerekebilir. Mevcut taktikleriniz sonuç veriyorsa, muhtemelen e-ticaret işinizi genişletmek istiyorsunuz. Her iki durumda da sermayeye ihtiyacınız olacak. Nakit akışı bütçenizi hazırlarken, geri dönüş veya iş büyümesini finanse etmek için ne kadar ödemeyi beklediğinizi tahmin edeceksiniz.

Her ayın nakit akışı durumuna bağlı olarak, dış finansmanı düşünmeniz gerekip gerekmediğini veya planlarınızı kendiniz finanse edip edemeyeceğinizi belirleyin. Bu belirlemeyi ne kadar erken yaparsanız, dış finansman aramanız gerektiğinde sermayeyi artırmanız o kadar kolay olacaktır. Bunun nedeni, sermaye artırmanın aceleye getirilemeyecek karmaşık bir süreç olmasıdır.

Ortalama Sipariş Değerinizi Artırın

E-Ticaret işiniz için nakit akışını en üst düzeye çıkarmanın en etkili yollarından biri, ortalama sipariş değerinizi artırmak, yani mevcut müşterilere daha fazla satış yapmaktır. Bunu yapmayı bile düşünmeden önce, nişinizi içten dışa anlamanız gerekir.

Hedef kitlenizin ilgi alanlarını ve tercihlerini anlamak için geçmiş müşteri verilerini ve harcama alışkanlıklarını gözden geçirin. Hedef pazarınızı anladıktan sonra, e-ticaret web sitenizde değişiklik yapmak için bu bilgileri kullanın. Web sitenizi müşteriler için daha çekici ve kullanıcı dostu hale getirmek için yapabileceğiniz tonlarca şey var.

Nakit Akışı Amaçlı Envanterinizi Güncellemeye Devam Edin

Envanter yalnızca karlılığınızı etkilemekle kalmaz, aynı zamanda nakitinizin büyük kısmının bağlı olduğu yerdir. Envanter kontrolüne odaklanmamak, e-ticaret işiniz için ciddi nakit akışı sorunlarına yol açabilir. Yüksek stok likiditesi sağlamak için hangi ürünlerin satıldığını ve hangilerinin satmadığını düzenli olarak analiz etmelisiniz. Ayrıca, gelecekte neyin daha popüler olabileceğini tahmin etmek için piyasa trendlerini gözden geçirin.

Bulgularınıza dayanarak hem mevcut hem de öngörülen talep ve arz seviyelerini yansıtmak için envanter seviyelerinizi güncellemeye devam edin. İyi satmayan, gereksiz görünen veya üretimi pahalı olan ürünleri ortadan kaldırın, özellikle de bu ürünlerin finansal performansını artırmanın uygun maliyetli bir yolunu bulamıyorsanız. Bu şekilde, oldukça likit bir envanter tutmanız ve ölü stoktan kaçınmanız daha olasıdır. Mevcut herhangi bir ölü envanter indirimli olarak satılabilir.

Tedarikçi İlişkileri Oluşturun

Bir süredir belirli tedarikçilerden ürün sipariş ettiğiniz için, onları daha iyi tanımak ve ilişkiyi geliştirmek, nakit akışınızı kolaylaştırabilir. Ödeme koşulları üzerinde pazarlık yapmak için kendinizi çok daha iyi bir konumda bulacaksınız. Sonuç olarak, parayı cebinizde daha uzun süre tutabileceksiniz.

Ödeme koşullarını yeniden müzakere etmeyi planlarken, sipariş hacimlerini artırmayı düşündüğünüz tedarikçileri hedefleyin. Süreyi uzatmaya daha istekli olmaları için gelecekte daha fazla sipariş vermeyi planladığınızı bilmelerini sağlayın. Tedarikçi ilişkileri kurmak, ürünler ve fiyatlar ile ilgili avantajlar elde etmenize de yardımcı olabilir. Toplu indirimler veya ücretsiz kargo kazanmak için kitaplarında bir itibar sağlamış olabilirsiniz. Bu küçük tasarruflar nakit akışı pozisyonunuzu iyileştirebilir.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.