Kısa Vadeli Finansman Kaynağı Nedir? İşletmeler Hangi Kaynağı Kullanır?

Finansman şirketlerin fon ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik uygulamadır. Genellikle fon ihtiyacının süresine göre uzun vadeli finansman ve kısa vadeli finansman olmak üzere iki tür bulunur. Kısa vadeli finansman, şirketlerin ve işletmelerin 1-2 ay veya 1 sene gibi kısa süreli ihtiyaçlarını karşılamayı hedefler. Bu yazıda kısa vadeli finansman kaynağı ve şirketlerin bu kaynaklardan nasıl faydalanabileceğinizi açıklayacağız.

Kısa Vadeli Finansman Kaynağı Nedir?

Kısa vadeli finansman kaynağı, işletmelerin cari faaliyetlerini finanse etmek için kullandığı kaynaklardır. Cari işlemlere ek olarak yatırım amacıyla da bu tür kaynaklara ihtiyaç duyulabilir. Ancak kısa vadeli kaynaklar söz konusu olduğunda genellikle satın alma gibi iş süreçleri için harcama yapılır. Finansman ihtiyacı 1 yıldan daha kısa sürelidir. Ödeme süreci de göreceli olarak daha kısa sürede tamamlanır. Birçok durumda bu finansman türü yatırım gibi uzun vadeli süreçler yerine cari süreçler için kullanılır. Aynı zamanda bu kaynaklar işletmenin daha dengeli büyümesine de yardımcı olabilir.

İşletmelerin Kullandığı Kısa Vadeli Finansman Kaynakları

İşletmelerin kullandığı kısa vadeli finansman kaynakları genellikle krediler ve diğer finansman yöntemleri olarak ayrılır. Kaynak seçimi, işletmenin ihtiyaçlarına ve hangi ödeme planının o işletme için daha uygun olduğuna bağlıdır. Bu nedenle finansman kaynağı seçmeden önce işletmenin finansal yapısının detaylı olarak incelenmesi gerekir.

Ticari banka kredileri

Ticari banka kredileri en çok tercih edilen kısa vadeli finansman kaynağı olarak sayılabilir. Bu finansman aracında işletme bankaya belirli bir faiz karşılığında borçlanır. Krediler genellikle mal satın alma, kısa vadeli borç ödeme veya salgın gibi zor zamanlarda tercih edilir.

Faktoring

Faktoring ise diğer yaygın finansman kaynağı olarak satılabilir. Bu uygulama hızlı bir şekilde nakde ihtiyaç duyulduğunda tercih edilir. Vadeli satışlarda vade dolmadan parayı almak için faktoring firmaları ile anlaşma yapılır.

Para piyasasında satışa sunulan kısa vadeli bonolar

Para piyasasında satışa sunulan kısa vadeli bonolar en az 2 ay en fazla 6 ay süreye sahiptir. Bu finansman türünce şirketin teminatsız borç senetleri ihraç edilir. Bu kısa finansman yöntemi anonim şirketler tarafından tercih edilmektedir.

Repo

Repo işlemlerinde menkul kıymet satışı, geri satın alma taahhüdü ile gerçekleşir. Bu anlaşmaya repo adı verilir. Bu yöntem işletmelerin kısa vadeli finansman kaynağı elde etmesini sağlar.

Alınan teminat, depozito, avans

Teminat, depozito ve avanslar da işletmenin ihtiyaç uyduğu kısa vadeli finansmanı yaratmasına izin verebilir. Burada önemli olan kontrol edilebilir bir şekilde avans almaktır.

Kısa Vadeli Finansman Kaynağı Hangi Avantajları Sunar?

Doğru kısa vadeli finansman kaynağı seçimi işletmelere bir dizi avantajlar sunar. Burada önemli olan nokta, işletmenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak finansman sağlamaktır. Öncelikle kısa vadeli ve uzun vadeli ihtiyaçların belirlenmesi ve daha sonra bu ihtiyaçlara göre finansman kaynağı seçilmesi gerekir.

1. Nakit Akışı Sorunu Çözülür

Nakit akışı sorunu birçok işletmede yaygın olarak görülen sorunlar arasında yer alır. Özellikle küçük işletmeler ve esnaflar bu sorunla daha fazla karşılaşır. Kısa vadeli finansman sayesinde işletmeni nakit akış süreci iyileştirilebilir. Ayrıca nakit döngüsünü de hızlandırmak mümkün olabilir.

2. İşletme Büyür

Kısa vadeli borçlanma işleri büyütmek için ideal bir araç sunar. Yeni ürün satın almak, yeni bir şube açmak gibi iş atılımları kısa vadeli finansman kaynağı sayesinde çözüme kavuşturulur. Burada finansmanın vadesi işletmenin büyüme planına uygun olmalıdır.

3. Finansal Acil Durumlara Çözüm Sunulur

Tüm işletmeler dönemsel olarak finansal acil durumlarla karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda öz kaynakları harcamak yerine kısa vadeli borçlanma veya kısa vadeli finansman tercih edilebilir. Böylece işletmenin yaşadığı finansal acil durum karşısında önlem alınmış olur.

4. Ödeme Süreci Kolaylaşır

Özellikle finansal acil durumlarda veya hareketli satış döneminin dışında ödeme süreçlerini yönetmek zorlu olabilir. Kısa vadeli finansman kaynakları, şirketlerin nakit akışlarını iyileştirerek ödeme süreçlerini kolaylaştırabilir.

5. İşletme Kredi Notu Artar

Ticari banka kredisi alan işletmeler, kredi notlarını arttırabilir. İşletme kredi notu yüksek olursa o işletme zorlandığı zamanlarda daha rahat kredi alabilir. Bu nedenle işler iyi giderken bazı iş süreçlerinde kısa vadeli finansman kullanımı işletmenin genel sağlığı için faydalı olacaktır.

Diğer Blog yazılarımız incelemek için NetKasam Blog sayfamızı ziyaret ededbilirsiniz.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.