Pop-up Nedir? E-Ticaret Sitelerinde Pop-up Neden Önemlidir?

90’lı yılların sonunda ortaya çıkan ve günümüze kadar gelen önemli bir teknolojik devrim olan pop-up uygulaması reklam amacı taşıyan yazılımdır. Aslında pop-up dediğimiz zaman çoğu kişinin aklına iyi anılar gelmez. Fakat e-ticaret siteleri için bu uygulama son derece önemlidir.

Kullanıcılar bir web sayfasına giriş yaptıktan sonra onlara önerilen reklamların kişilerden bağımsız olarak çıkmasına kısaca pop-up diyebiliriz. Genel olarak açılan bir pencere olarak karşımıza çıkan bu reklamları hemen kapatmak isteriz. Ancak birçok e-ticaret sitesi web sayfalarına dönüş oranlarını artırabilmek için bu sistemi kullanır.

Pop-Up Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Pop-up’lar kullanım amacına göre ayrılabilirler. Çoğunlukla kullanıcılar tarafından zararlı olarak görülse de kullanım amacı doğru olan siteler için birçok veriyi de sunabilecek özelliğe sahip olan bu yazılımlar, müşteri deneyimlerini belirleyen yapıyı da bünyelerinde barındırıyorlar. Dolayısıyla Pop-up uygulaması reklam amacıyla kullanılması doğru bir şekilde kurgularsa birçok kişiyi web sayfasına çekebilecek güce sahiptir.

Yapılan bir araştırmaya göre kullanıcılar e-ticaret sitesine giriş yaptıktan hemen sonra alışveriş yapma isteğine ulaşmaz. Bunun için mutlaka kullanıcının site içerisinde dolaştırılması gerekiyor. Aynı araştırmada bir kullanıcı ortalama 32 sayfa dolaştıktan sonra satın alma dürtüsünü harekete geçirebiliyor. Pop-up dediğimiz kavram tam da bu noktada sitedeki ziyaretçileri platform içerisinde tutmak amacıyla kullanılmaktadır.

Buna ek olarak e-ticaret sitelerinde pop-up uygulaması yalnızca reklam amacıyla da yapılmaz. Kimi zaman kullanıcılar sepetlerine attıkları ürünleri satın almayı unutabilmektedir. Pop-up tam da bu noktada devreye girer ve sistem içerisinde olan kişilere bunu hatırlatma görevi üstlenebilir.

Sistem içerisinde olan kullanıcılar neyi satın alabileceklerine karar veremeyen kişiler için de pop-up uygulaması kullanılır. Çoğu kişiye ek indirim olanakları sunarak satın alma güdüsünü harekete geçiren bu sistemler sitenin içinde hali hazırda gezinmekte olan kişiye yönelik özel kampanyaları haber verir. Özellikle fırsatı kaçırmak istemeyen kişilerde harekete geçme güdüsünü uyandırması açısından pop-up kullanımı oldukça önemlidir.

Pop-up’lar aracılığıyla tüketicilerden geri bildirim alabilirsiniz. Hazırlanacak özel içerikler ile kullanıcıların sistem hakkındaki istek ve şikayetleri dikkate alınır ve buna göre gerekli değişimler yapılabilir. Bu sayede aynı zamanda müşterilerin değişen kullanıcı deneyimlerini de tespit edebilmek mümkün hale gelebilir.

Pop-Up’lar Kaça Ayrılır?

Pop-up uygulaması tek bir şekilde kurgulanmamaktadır. Kendi içerisinde birden fazla seçeneği barındıran uygulama içerisinde;

  • Giriş pop-upları,
  • Reklam pop-upları,
  • Scroll pop-upları,
  • Kalıcı pop-up
  • Promosyon pop-upları

Şeklinde ayrıma gidilebilir.

Giriş pop-upları, e-ticaret sitesine girdikten sonra daha önce giriş yapılan ya da gezilen ürünler baz alınarak yapılan çıkarımlardan yeni ürün tavsiye eden pop-up türüdür. Bu pop-uplar siteye giriş ile birlikte harekete geçer.

Reklam pop-upları, yeni ya da çok fazla satılan ürünleri kullanıcılara tanıtmak amacıyla kullanıcılara sunan sistemdir.

Scroll pop- upları, kullanıcıların site içerisinde belirli bir yere inmesi ile ortaya çıkar. Kişilerde satın alma güdüsünü harekete geçirmek için kullanılırlar.

Promosyon pop-upları, kişileri yine harcamaya ve satın almaya yönelten uygulamalardandır. Kişiye özel ya da o ana özel olarak hazırlanan kampanyalardan kişiyi haberdar etmek amacıyla hazırlanırlar.

Pop-Up Kullanımında Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

Pop-uplar her ne kadar birçok kişi için pek hoş olmasa da doğru amaçla kullanıldığında e-ticaret sitelerine ciddi avantajlar sağlar. Bu avantajı kullanabilmek için de öncelikli olarak zorunlu oldukları zaman kullanılması gerekiyor. Kullanıcıların karşısına pop-uplardan bir deniz çıkartırsanız web sayfanızdan çabuk çıkmasını sağlarsınız. Bu bağlamda abartı olmadan kullanılması gerekiyor.

Pop-upların kontrolü kullanıcılarda olmalıdır. Bazı sitelerde pop-upları kapatabilmek için bir şart koşulur. Ancak bu kullanıcıları fazlasıyla sıkan ve o siteden uzaklaştıran yöntemdir. Dolayısıyla pop-upların kontrolünü kullanıcılara vererek, istedikleri zaman kapatabilme seçeneği mutlaka olmalıdır.

Pop-Upların Avantajları Nelerdir?

Pop-up yukarıda da bahsettiğimiz üzere doğru kullanılması sayesinde birçok avantajı barındırmaktadır.

  • Sitenizdeki müşteri ile doğrudan kuramadığınız iletişimi pop-uplar aracılığıyla rahatlıkla kurabilirsiniz.
  • Müşterileri istediğiniz alana yönlendirmekte kullanabilirsiniz.
  • Satın alma güdüsünü harekete geçirerek müşterilerinize harcama yaptırabilirsiniz.
  • İndirim ve kişiye özel avantajlardan haber verir.
  • Site içerisinde müşterileri gezindirir.
  • E-ticaret siteniz içerisinde var olan trafiğin artmasını sağlar.
  • Bilgisayar ve telefon uygulamalarında çalışabilir yapısı vardır.
NetKasam eTicaret Sistemi
NetKasam ile E-Ticarette Sınır Tanımayın!

e-Ticarette global pazarlarda yer alarak potansiyelinizi yakalayın. NetKasam, yurtiçi ve yurtdışı pazaryerleriyle kolay entegrasyon sağlar ve muhasebe süreçlerinizi basitçe yönetmenize olanak tanır. Daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak, satışlarınızı artırmak ve e-ticarette sınırları zorlamak için NetKasam'ın sunduğu avantajları keşfedin.

Ücretsiz Dene
Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.