Genç Girişimci Desteği Nedir? Kimler Faydalanabilir?

Son dönemde birçok kişinin sorduğu ve aynı zamanda birçok kişinin yararlandığı genç girişimci desteği, oldukça önemli bir gelişmedir. Genç girişimci desteği belirli yaş aralıklarında olan kişilerin desteklenmesini hedeflemektedir. Ayrıca ilk kez şirket kuracak olanların yararlanması ve bazı avantajlarla bir araya gelebilmesi için oldukça önemlidir. Yani kısaca bu destek türü genç girişimcilerin çalışmaları boyunca güçlenmesi için önemlidir. Söz konusu destekler kapsamında BAĞ-KUR prim ödemeleri yapılır. Ayrıca genç girişimcilere gelir vergisi muafiyeti de verilmektedir. Gençlerin kendi alanlarında başarılı olabilmeleri ve başlangıç sürecinde ilerleyebilmeleri için oldukça önemli bir destek süreci olarak görülür. Ancak genç girişimci desteğinden faydalanabilmek için bu konuda yeterli bilgi almanız gerekir. Bu sayede çok daha doğru ve nitelikli bir ilerleme faaliyeti yürütmüş olabilirsiniz.

Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

Genç girişimci desteğinden yararlanmak gibi bir niyetiniz varsa, öncelikli olarak bu konudaki şartları ve tüm nitelikleri incelemeniz gerekmektedir. Bu niteliklerin incelenmesi ve diğer tüm ilerlemelerle beraber sizin için uygun bir destek türü olup olmadığını anlayabilirsiniz. Detaylara inmek gerekirse, genç girişimci desteği için yaşınızın 18 ila 29 arasında olması gerekir. Bu yaş aralıklarında olmadığınız takdirde hizmet alabilmeniz mümkün değildir. Diğer yandan kurulan şirketin kurulumunun şahıs şirketi ya da adi ortaklık şirketi olarak gösterilmesi gerekmektedir. Bu ikisi olmadığı sürece genç girişimci desteği alamazsınız.

Genç girişimci desteğinden faydalanabilir durumda olmanızın diğer bir şartı, daha önce BAĞ-KUR girişinizin bulunmamasıdır. Bunun için de bir tarih bulunur. 01.06.2018 tarihinden itibaren adınıza kurulan bir şirketiniz bulunması genç girişimci desteği alabilmenizi engelleyen etkenlerden biridir. Serbest meslek yürütmek, ticari faaliyet yürütmek gibi birçok konuda ilk kez vergi mükellefiyetinizin olması da önemlidir. Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu içerisinde bulunan 20. Maddeye uyumlu olmanız ve kazanç istisnası içerisinde bulunanlardan biri olmanız önemlidir. Yalnızca bu seçeneklere uyumlu olduğunuz zaman genç girişimci desteği alabilirsiniz. Diğer türlü genç girişimci desteğini alabilmeniz mümkün değildir.

Kimler Genç Girişimci Desteğinden Faydalanamaz?

Genç girişimci desteğinden faydalanabilmeniz için bazı kurallara uyumlu olmanız gerekmektedir. Bu kurallara uyumlu olmamanız, genç girişimci desteğinden faydalanamamanız anlamına gelir. Detaylandırmak gerekirse, eğer şirketinizi kurarken anonim şirket veyahut limited şirket kuruyorsanız, genç girişimci desteklerinden faydalanabilmeniz mümkün değildir. Aynı zamanda şirketinizin kurulumunun 01.06.2018 yılından itibaren gerçekleşmesi oldukça önemli bir husustur. Kurulum tarihiniz daha eskiyse, destek almanız mümkün değildir. Ek olarak farklı şirketlerle ortaklığınızın bulunması da engel teşkil eden durumlar arasında yer almaktadır.

Adınıza şirket açıldıysa ve kapanışı verildiyse, yine destekten faydalanmanız mümkün değildir. Bu tarz detaylara dikkat ettiğiniz takdirde, faydalanıp faydalanmayacağınızı anlayabilirsiniz. Yetkili kişilerden ve doğru bilgi kaynaklarından net bilgi alarak hareket etmeniz de sizin için en iyi adım olacaktır.

Genç Girişimci Destekleri Neleri Kapsar?

Birçok gencin çalışmalarında büyümesi ve ilerleme kaydedebilmesi için etkili olan genç girişimci desteği iki farklı grupta incelenebilir. Yeni şirket kurulumu yapan kişiler, genç girişimci desteği kapsamında BAĞ-KUR Prim desteği ve gelir vergisi desteği alırlar. Bunlardan bahsetmek gerekirse;

  • BAĞ-KUR prim desteği aldığınızda, 12 aylık bir süre içerisinde en düşük prim üzerinden BAĞ-KUR ödemeniz yapılmaktadır. Aylık, hizmet aldığınız dönemin primine göre değişiklik gösterebilen bu durum, tüm yıl devlet tarafından desteklenmeniz anlamına gelmektedir.
  • Gelir vergisi desteği de diğer bir destek türüdür. Genç girişimci olarak çalışmalarına başladığınız andan itibaren 75 bin liraya kadar gelir vergisi muafiyetiniz olur. Bu süre üç yıl kadardır. Üç yıl sonrasında veri muafiyetiniz kaldırılmaktadır. Ayrıca dilerseniz, genç girişimci desteğiyle beraber KOSGEB adı altında destek ve hibelerden de faydalanabilme şansı elde edebilirsiniz.

Genç Girişimciler Hangi Alanda İlerleyebilir?

Genç girişimci desteğinden faydalanarak hangi alanda ilerlemek istediğinize de karar verebilirsiniz. Çünkü genç girişimci desteği kapsamında oldukça geniş bir sektör aralığı bulunur. Farklı birçok sektör yer alır. Yeni iş fikirlerinin olması ve başarı da bu konuda etkili olacaktır. Örneklendirmek gerekirse, E-Ticaret ve E-İhracat sektörü, çiçekçi dükkanı, online çiçek satışları, yaşam koçluğu, online butik çalışmaları, petshop, kişisel antrenörlük, danışmanlık hizmetleri bu kapsamda ele alınabilir. Ayrıca sosyal medya ve reklam danışmanlığı gibi talebin yoğun olduğu birçok alanda da bu aralık içerisinde yer almaktadır. Genç girişimci desteği alabildiğiniz sektörlerde, başlangıç seviyesinde daha rahat hareket edebileceğinizden, başarılı olma ihtimalinizde yükselecektir.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.