Google PageSpeed ​​Insights Nedir ve Size Nasıl Yardımcı Olabilir?

Google PageSpeed ​​Insights, web sitenizin Google’da nasıl sıralanacağının muhtemelen en önemli yönüdür. Bunun nedeni, sayfa hızının ve mobil performansın başarının büyük anahtarları olmasıdır.

Google PageSpeed ​​Insights, sitenizi daha hızlı ve daha mobil uyumlu hale getirmenin yollarını kolayca belirlemenize yardımcı olmak için Google tarafından oluşturulmuş bir web performans aracıdır. Bu, en iyi web uygulamalarına ilişkin öneriler izlenerek yapılır. PageSpeed ​​Insights (PSI), hem mobil hem de masaüstü hizmetlerini kullanarak web sitenizin sayfalarının performansı hakkında raporlar sunar. Sistem daha sonra performansın nasıl geliştirilebileceği konusunda önerilerde bulunur.

Sağlanan veriler ayrıca genel bir puan için kullanılır. Bu puan temelde bir sayfanın performansını özetler. Puan aldığınızda nerede olduğunuzu anlamanız için puanlamanın nasıl yapıldığı aşağıda açıklanmıştır.

  • 90 ve üzeri = Hızlı
  • 50 – 89 = Ortalama
  • 49 ve altı = Yavaş

Google Lighthouse

2018’den beri Google PageSpeed ​​Insights, Google Lighthouse kullanılarak hesaplanıyor. Bu, Google’ın web sayfalarının kalitesini artırmak için oluşturulmuş açık kaynaklı ve otomatik aracıdır. Lighthouse; performans, erişilebilirlik, aşamalı web uygulamaları ve daha fazlası gibi birçok farklı şeyi gerçekten kontrol edebilir.

Lighthouse birkaç farklı şekilde çalıştırılabilir. Chrome DevTools’da, komut satırından veya bir Node modülü olarak çalıştırabilirsiniz. Temel olarak, Google Lighthouse’a denetlemesi için bir URL verirsiniz. Gönderilen URL’yi alır ve sayfada bir dizi denetim gerçekleştirir. Ardından sayfanın ne kadar iyi çalıştığına bağlı olarak bir rapor oluşturulur. Buradan başarısız yanlarınızı görerek sitenizi daha iyi hale getirebilirsiniz.

Google Lighthouse, doğrudan tarayıcınıza ekleyebileceğiniz ve aracı kolayca çalıştırabileceğiniz bir Chrome uzantısına da sahiptir. Bu bir komut satırı kodu çalıştırmayı kolaylaştırır ve mobil uyumlu testi de kolaylaştırır.

PageSpeed ​​Insights Size Nasıl Yardımcı Olabilir?

Google tarafından yapılan araştırmalar, dönüşüm oranları ile bir web sitesinin yüklenme süresi arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Araştırmalar ayrıca, potansiyel müşterilerinizin yarısını, yavaş ve gecikmeli bir tıklama sonrası açılış sayfası nedeniyle kaptırabileceğinizi gösteriyor.

Sitenizin elde taşınan cihazlarda doğru şekilde görüntülendiğinden emin olmak için mobil uyumlu testler yapmak da çok önemlidir. Google PageSpeed ​​Insights burada devreye girer. Bunu sitenizde testler yapmak için kullanırsınız. Daha sonra bu bilgiyi alır ve mümkün olan en yüksek puanı almak için gereken düzeltmeleri yaparsınız. Peki sitenizi Google ile test etmeden önce yapabileceğiniz bazı şeyler nelerdir? İşte size yardımcı olacak birkaç şey.

Görüntü ve Diğer Sıkıştırmaları Gerçekleştirin

Genel olarak web tarayıcıları, kullanıcılara web sayfanızın daha küçük, alternatif bir sürümünü sunmak için oluşturulmuştur. Bu nedenle, web sayfasının boyutunu küçültmek ve daha hızlı sunulmasını sağlamak için elinizden gelen her şeyi yapmanız gerekir. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, web sitenizdeki görüntüleri optimize etmek ve sıkıştırmaktır. Bu, daha hızlı ve daha verimli hale getirilmelerini sağlar. Ayrıca sayfa yükleme sürelerinizi hızlandırmaya ve insanları daha uzun süre etkileşimde tutmaya yardımcı olur.

CSS, HTML, JavaScript’i küçültün

Basitçe söylemek gerekirse “küçültmek” tarayıcının onu nasıl işlediğini görmeden siteden gereksiz verileri kaldırmak anlamına gelir. Çoğu zaman bu soruna yol açan kötü kodlamadır. Ancak bazı araçların kullanımı ile düzeltilebilir. Ne yaptığınızı biliyorsanız manuel olarak yapabilirsiniz. Bu işlemi de kolaylaştıran WordPress siteleri için kullanılabilecek iyi eklentiler var.

Sunucu Yanıt Sürenizi Hızlandırın

Sunucu yanıt süresi, sunucunuzun sayfa içeriğini yüklemeye başlaması için geçen süredir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere herhangi bir nedenle yavaşlatılabilir:

  • Veritabanı Sorguları
  • Yavaş Yönlendirme
  • Kütüphaneler
  • Ve benzeri faktörler

Sunucu hızı gerçekten seçtiğiniz barındırma platformuna bağlı. Sunucu yanıt sürenizi hızlandırmak için yukarıda bahsedilen alanlara göz atın ve mükemmel bir sunucu yanıt süresi ile size yardımcı olacak sağlam bir barındırma sağlayıcınız olduğundan emin olun. Sayfa hızını artırmak ve Google Page Insights’tan iyi bir rapor almak için ekranın üst kısmındaki içeriğe öncelik vermelisiniz. Genel olarak bir web tarayıcısı bir web sayfasını görür ve en önemli olarak algıladığı içeriğe öncelik verir, sonra oradan aşağıya iner. Web tarayıcısının istediğiniz gibi yüklemesini sağlayacak şekilde içeriğe öncelik vermeniz önemlidir.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.