E-Ticarette Ürün İade Sayısı Nasıl Azaltılır?

E-Ticaret avantajlı bir yöntem olsa da internet mağazası üzerinden ürün satmanın birçok zorluğu vardır. Satış işlemi sonrasında iade ya da değişim talep edilmemesi firmalar için daha iyidir. Ancak yine de farklı nedenlerden dolayı ürün iadesi olabilir.

Ürün iade sayısının fazla olması satışla ilgili bir ya da birkaç noktada sorun olduğunu gösterir. Böyle bir problem yaşıyorsanız iade sayılarını azaltmanız gerekir. E-Ticarette ürün iade sayısını azaltmaya yönelik çalışmalar yapmak istiyorsanız ilk önce müşteri ürünleri neden iade eder sorusuna yoğunlaşmalısınız. Aldığınız cevaplara bağlı olarak bir takım önlemler alabilirsiniz.

İade Nedenlerini Tespit Ederek Etkili Önlemler Alın

İade nedenlerini tespit etmek için ürünlerin altında yer alan yorumlara göz atabilirsiniz. Gördüğünüz nedenleri listelendirerek site ve satışla ilgili düzenlemeler yapabilirsiniz. Bu aşamada daha çok ana nedenlere yoğunlaşmalısınız. Ana nedeni öncelik sıranızda başa koymalı, daha sonra diğer nedenler üzerinde çalışmalar yapmalısınız. Analiz yapmanız sorunlara daha gerçekçi bakmanızı sağlayacaktır. Sonuçlara bağlı olarak yapacağınız değişikliklerin müşteriler üzerindeki etkisini gözlemlemek için sabırla beklemelisiniz.

Müşterilerin ürünleri iade etmelerinin birçok sebebi olabilir. Temel neden ürünün müşteri taleplerini karşılamamasıdır. Sitede paylaştığınız görsel ürünü olduğundan farklı gösteriyorsa kargoyu açan müşteriler hayal kırıklığına uğrayacaktır. Bunun için ürünlerinizi en iyi şekilde yansıtan görsellerle satışa çıkarmalısınız. Ürün özelliklerini açıkça belirtmeli, müşteriyi yanıltabilecek ifadelerden kaçınmalısınız.

İadeye sebep olabilecek bir başka neden de kargoda yaşanan sorunlardır. Müşteriler zamanında ulaşmayan, kaybolan ya da taşıma esnasında zarar gören kargolar iade sebebidir.  Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için iyi bir kargo firmasıyla çalışmalısınız.

Site İçi Düzenlemeler Yaparak İade Sayısını Azaltın

İade E-ticaret sitenizden kaynaklandığı gibi sizin elinizde olmayan sebeplerden de  meydana gelebilir. Sizden dolayı meydana gelen iadeleri en aza indirmek için sitenizi gözden geçirebilirsiniz. İadeye neden olabilecek nedenleri ortadan kaldırmak için sitenizde bir takım düzenlemeler yapabilirsiniz. Ürünlerle ilgili açık ve net bilgiler vermeniz müşterilerin herhangi bir sürprizle karşılaşmamasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra ürün paketlemesine de özen göstermenizi öneririz. Yeterince iyi paketlenmeyen ürünler taşıma esnasında sorun oluşturacaktır. Böyle bir sorun yaşamamak için depo çalışanlarınızı uyarabilirsiniz. Aynı şekilde kargo firmanızdan da benzer bir titizlikle ürünlerinize özen göstermelerini talep edebilirsiniz.

Site içi düzenlemelerde en dikkat etmeniz gereken kısım ürün açıklamalarıdır. Bunun için metinler, görseller ve videolarda değişiklikler yapabilirsiniz. Ürünlerin kullanım alanını müşterilere gösterebilirsiniz. Diğer kullanıcıların deneyimlerini fotoğraf ya da video olarak paylaşabilirsiniz. Ürünü nasıl kullanacağını anlamayan bir müşteri iade etmek isteyecektir. Ancak siz tüketicilere kullanım sırasında nelere dikkat etmeleri gerektiği, ürünleri nasıl daha doğru kullanabilecekleri konusunda yardımcı olursanız bu sorun ortadan kalkacaktır.

İade Sürecini İyi Yönetmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Satış sırasında müşteriyle kurduğunuz başarılı iletişim iade sürecinde de devam etmelidir. Samimi ve müşteriyi anlayan bir tavırda olmanız iade yerine değişim istenmesini sağlayabilir. İade sürecinde aksamalar olması müşterileri elinizden kaçırmanıza neden olur. Bunun önüne geçmek için iadeyi durduramıyorsanız en iyi şekilde gerçekleşmesini sağlamalısınız.

Ürün iade sayılarını azaltmak firmanızı ekstra iş yükünden kurtaracaktır. İade edilen ürün için tekrar kargo takibi yapmanız, ücret geri ödemesi yapmanız gerekir. Bunun için öncelikle gelen ürünün iadeye uygun olup olmadığını belirlemeniz gerekir. İadesi kabul edilen ürünün ücretini alıcıya geri yatırabilirsiniz. Ödemeyi kısa sürede yapmanız müşterilerin hoşuna gidecektir. Tam tersi bir durum olduğunda ise müşteriler mağazanızdan tekrar ürün almak istemeyebilir.

Depo Yönetimine Özen Gösterin

İade konusunda bir başka dikkat etmeniz gereken nokta da depo yönetimidir. Depo yönetimi konusunda iyi bir iş çıkarmanız müşteriye yanlış ürünlerin gitmesinin önüne geçecektir. Böyle bir durum yaşandığında hem müşteriler sizden tekrar alışveriş yapmak istemez hem de iade ya değişim talep ederler. Bu nedenle depolarınızda çalışacak kişilerin ekstra dikkatli olması gerekir. Bu konu hakkında detaylı bir araştırma yaparak eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz.

Ürün iade sayısını azaltmaya yönelik yaptığınız her bir çalışma müşteri memnuniyetinin de artmasını sağlayacaktır. Ürünlerinizle ilgili satış sonrası da destek sağlayarak iadelerin azalmasını sağlayabilirsiniz. Ürünle ilgili bir sorun olduğunda kısa sürede çözüme kavuşturmak müşterilerin hoşuna gidecektir.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.