Yeni Girişimciler İçin Muhasebe ve Finans

Yeni girişimciler için muhasebe dosyalarının doğru bir biçimde toparlanması, yönetilmesi ve analiz edilmesi; finansal analiz ve raporlamaların gerektiği gibi incelenmesi, hatalardan ders çıkarılması her zaman elzemdir.

Muhasebe ve finansal alanlardaki bilgilerinizi tazelediğinizde, nasıl daha fazla vergi indirimi alacağınızı, nasıl işletme kredisi alacağınızı, finansal hataları nasıl belirleyeceğinizi, paranızın nereye gittiğini ve ne kadar nakit akışına sahip olduğunuzu öğreneceksiniz. Gördüğünüz gibi, muhasebeyi anlamak sizi mâli açıdan rahatlatacak ve gerçekçi olmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden yeni başlayan girişimciler için en önemli muhasebe ipuçlarını gözden geçireceğiz.

Eğer girişimcilik konusunda daha temel bilgilere ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız “Girişimci olmak nedir? Hangi işi yapacağınıza nasıl karar verebilirsiniz?” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

İşletme Hesabınızı Ayrı Tutmayı Deneyin

Girişimciler için muhasebe söz konusu olduğunda hassas davranılması gereken en temel alanlardan biri, işletme hesabınızı kişisel hesabınızdan ayırma ihtiyacıdır. Bunları ayırdığınızda, aşağıdaki şekillerde faydalanacaksınız:

  • İşletmeniz için ayrı bir banka hesabı oluşturarak daha düzenli kalın. Defter tutma, özellikle vergi döneminde daha doğru ve daha kolay olacaktır.
  • Vergi beyannameleri daha doğru olacaktır. Vergiye tabi faydaların ve kesintilerin daha hızlı ve daha verimli bir şekilde belirlenmesi sayesinde daha düzenli bir kayıt tutma sürecinin keyfine varacaksınız.
  • İşletme finansmanınız kişisel olanlardan ayrıldığında, nakit durumunuz ne olursa olsun yönetmek ve tepki vermek daha kolay olacaktır.

Finansal Alışkanlıklar

Her küçük makbuzu tutmak ve tüm işlemleri takip etmek eğlenceli olmasa da, disiplinli olmanız halinde girişiminizin büyümesi için işleri kolaylaştıracaksınız. Vergi zamanı geldiğinde işinize de fayda sağlayacaktır. Tüm muhasebe sürecini çok daha az acı verici hale getirmek için sağlam muhasebe alışkanlıkları belirleyin.

Hatırlanması gereken bir şey, ne harcadığınızı ayırt etmeniz gerektiğidir. Örneğin, gıdaya harcadığınız para ile teknik ekipmana harcadığınız parayı birbirinden ayırdığınızda, yıllık planlarınızın çok daha kolay bir biçimde yapılabileceğini ve analiz edilebileceğini göreceksiniz.

Nakit Muhasebesi ve Tahakkuk Muhasebesi

Defter tutmanın, muhasebe kayıtlarını doğru yönetmenin ve finansal projeksiyonları dikkate almanın nasıl mümkün olabileceğini bilmek istiyorsanız, nakit ve tahakkuk muhasebesi arasındaki farkı bilmeniz gerekecektir. İşte bu iki muhasebe stilinin farkı:

  • Nakit Muhasebesi: Bu, gelir ve giderleri tanımanın hızlı bir yoludur. Ayrıca geliri yalnız aldığınızda, örneğin banka hesabınıza girdiğinde olduğu gibi kabul eden daha basit bir muhasebe yöntemidir.
  • Tahakkuk Muhasebesi: Bu, özellikle halka açık büyük şirketler için en popüler muhasebe yöntemidir. Kazanıldığında geliri tanır. Hem borç hesaplarını hem de alacak hesaplarını içerdiği göz önüne alındığında, bir şirketin finansal sağlığının daha doğru bir resmini gösterecektir.

Temel olarak, nakit muhasebesi gelir ve giderleri hemen tanırken, tahakkuk muhasebesi beklenen gelir ve giderlere odaklanır.

Muhasebe Raporlarını Tutma Yöntemi Nasıl Seçilir

Girişimciler için verebileceğimiz en önemli defter tutma ipuçlarından biri, bir defter tutma yöntemi seçmek ve buna bağlı kalmaktır. Bugün kullanılan iki temel defter tutma yöntemi vardır: Elektronik tablolar ve muhasebe yazılımları.

  • Elektronik Tablolar: Bazı girişimciler eski moda kalem ve kağıt yöntemini kullanmasına rağmen, elektronik tablolarının kullanıldığı muhasebe anlayışı normalde Microsoft Excel gibi bir program kullanmayı işaret eder. Bir elektronik tablo programı kullandığınızda, her işlemi olduğu gibi girmenin zorluğunu ortadan kaldırmaya yardımcı olacak ücretsiz bir muhasebe şablonunu kolayca alabilirsiniz.
  • Muhasebe Yazılımı: Muhasebe yazılımı söz konusu olduğunda günümüzde birçok seçenek mevcuttur. Muhasebe yazılımları, muhasebe verilerini şeffaf bir biçimde sundukları için elektronik tablolara kıyasla çok daha rahat analiz yapma imkanı verir. Ayrıca bu yazılımlarda otomatik olarak analizleri gözlemlemek, grafiklerden yardım almak mümkündür .

Finansal Kayıtları Düzenleyin ve Saklayın

İşletmenizle ilgili tüm finansal kayıtları ustalıkla organize ettiğinizden ve sakladığınızdan emin olun. İşletmenizin büyüklüğüne göre örneğin 200 TL’nin üzerindeki harcamalar için fatura belgesini elinizde tutmalısınız. Ayrıca, işinizin son üç yıl içinde yaptığı her makbuzu ve finansal işlemi saklamanız gerekir. Bu minimum düzeyde olmalıdır. Tüm kayıtları dijitalleştirmeye yönelik artan bir değişim olmasına rağmen, bunları dijital olarak mı yoksa basılı kopya olarak mı saklayacağınız size ve sarf edeceğiniz efora kalmış durumdadır.

NetKasam online muhasebe yazılımını kullanarak girişiminizi dijital ortamda şeffaf bir biçimde yönetebilir, istediğiniz her yerden bütün ayrıntılara kolaylıkla erişebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.