Youtube Kazançları Vergilendirilmesinde Yeni Düzenleme

Son zamanlarda sıklıkla adından bahsettiren bir konu olan youtube kazançlarının vergilendirilmesi konusuna açıklık getirmek istiyoruz.

İnternet üzerinden yayınladığınız video ve içerikleriniz ile kazanç sağlıyorsanız ya da uygulama üzerinden reklam gelirleri elde ediyorsanız kazancınız çok az olsa bile bu kazanç için bir şirket kurmanız gereklidir. Kurduğunuz şirket üzerinden de vergilerinizi ödemeniz gereklidir.

Bu durumda ödenmesi gereken vergiler: Bağkur primi, çalıştığınız mali müşaviriniz için yapmanız gereken ödeme, kira, beyanname damga vergileridir.

Yaptığımız araştırmalar ve edindiğimiz bilgiler doğrultusunda sizlere bu konu hakkında açıklık getirmek için dilimiz döndüğünce bahsedeceğiz. Eğer şirket kurmanızı gerektirecek kadar geliriniz yoksa o geliri almamanızı, YouTube hesabınızı reklam seçeneğini kapatmanızı öneririz.

Bu durum haliyle birçok sosyal medya işi ile uğraşan fenomenleri hezeyana uğratarak bellerini bükmüştü. Bu durumu yeniden ele alan devlet yetkilileri ise yıllık geliri 650 bin TL’yi aşmayanların ve aşağıda belirteceğimiz kriterleri taşıyanların şirket kurmalarına ve bahsedilen giderlere tabi tutulmayacağını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, YouTube veya sosyal medya fenomeni olarak faaliyet sürdüren ve gelir elde edenlerin bu koşuldan faydalanabilmeleri için bu kapsamdaki kazançlarının 650 bin TL’yi aşmaması Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu neticede elde ettikleri kazançların, açılan banka hesabına giriş çıkışlarının yapılması gerekiyor. Bankalar hesaba gelen tutarı baz alarak %15 oranında vergi kesintisi yapar ve sizin adınıza vergi dairesine yatırma işlemini sağlarlar.

Hangi Kazançlar Bu Kapsam Dışındadır?

Sosyal medya fenomenleri ve youtube işi ile uğraşanların sosyal paylaşım ağları üzerinden sağladıkları kazançlar ile telefon, tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin sağladıkları kazançlar, gelir vergisinden muaf tutulacağı açıklandı.

Sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerik üreten sosyal içerik üreticilerinin bu işlemlerden sağladıkları kazançlar da muaf tutulmaktadır.

Akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirmekte olan elektronik paylaşım ve satış platformları üzerinden sağladıkları kazançlar da muaf tutulmaktadır.

Peki bu istisnalardan faydalanabilmek için neler gereklidir?

İstisnalardan faydalanabilmek için neler gerekiyor?

– Elde edilen gelirlerin 1 Ocak 2022 tarihinden sonra elde edilmesidir.

– Bu hususta elde edilen gelir tutarının 650.000 TL’den az olması gereklidir.

– Türkiye’de kurulu bankada özel bir hesap açılması ve yurt dışı ödemelerinin bu hesaba yansımasıdır.

Vergileme Süreci ve İşleyişi Nasıl Olacak?

Hesaba gelen paralar üzerinden banka %15 stopaj kesintisi yapar ve bu kesinti yapılan tutarı sizin adınıza vergi dairesine öder. Bir başka tabir ile bankaya bir hesap açılması ve elde edilen gelirlerin bu banka hesabına aktarılması istenmektedir. Bu sayede banka otomatik olarak bu hesaba giden paranın %15’ini keserek öngörülen tutarı vergi dairesine ödeyecektir.

Bu durumu bir örnek ile pekiştirelim. Misal, hesabınıza YouTube 100 TL göndermiş. Banka bu tutardan 15 TL’yi sizin adınıza vergi dairesine ödeyecek ve kalan 850 TL ise sizin hakkınız olacaktır.

Stopaj oranı %15 olarak sabit olup 650.000 TL’ye kadar değişme göstermeyecektir. Ayrıca bu gelirler KDV’ye tabi tutulmayacaktır. Yani 650.000 TL’ye kadar bu kapsamdaki geliriniz için vergi ödeme yükümlülüğünüz doğmayacaktır ve başka gelirleriniz olsa da vereceğiniz beyannameye ekleme gibi bir şart bulunmayacaktır.

Vergi Ne Zaman Ödenecek?

Banka hesaba para yansır yansımaz %15’ini vergi dairesine ödeyecektir. Eğer şirket kurup fatura keserseniz ödemenin tamamı şirketinize girecektir. KDV’yi izleyen ayın 26’sında ise Gelir/Kurumlar vergisi de ya geçici vergi dönemlerinde ya da Gelir/kurumlar vergisi dönemlerinde ödenmesi istenmektedir.

Gelir 650.000 TL’yi Aşarsa Ne Olur?

Bu durumda gelirin tamamını beyan ettirmeniz gereklidir. İstisnadan faydalanma gibi şansınız yoktur. Şirket kurmanız, yurtdışından gelebilecek paralar için fatura kesmeniz ve aylık beyannamelerinizi vermeniz gerekecektir.

Burada başka bir sorun daha var; eğer geliriniz 650.000 TL ise şirket kurmanıza gerek yok ve sizin adınıza ödenen vergi 97.500 TL olacak. Bir de şöyle bir durum var. Geliriniz eğer 650.001 TL ise şirket kurmanız ve 162.500 TL (%25) Kurumlar Vergisi ödemeniz gerekecektir. Yani fazladan olan 1 TL değil 1 kuruş için bile 65.000 TL ek vergi ödenmesi gerekecektir. Kulağa biraz abes gelse de maalesef şu an için sistem böyle işliyor diyebiliriz.

NetKasam eTicaret Sistemi
NetKasam ile E-Ticarette Sınır Tanımayın!

e-Ticarette global pazarlarda yer alarak potansiyelinizi yakalayın. NetKasam, yurtiçi ve yurtdışı pazaryerleriyle kolay entegrasyon sağlar ve muhasebe süreçlerinizi basitçe yönetmenize olanak tanır. Daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak, satışlarınızı artırmak ve e-ticarette sınırları zorlamak için NetKasam'ın sunduğu avantajları keşfedin.

Ücretsiz Dene

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.