Stopajsız Serbest Meslek Makbuzu Kesmek Mümkün mü?

e-SMM uygulamasına yeni geçenler ve serbest meslek erbapları, stopajsız serbest meslek makbuzu kesip kesemeyeceğini merak ediyor. İçerisinde KDV ve stopajı da barındıran serbest meslek makbuzu, serbest meslek erbapları tarafından kesilen makbuzlardır. Bu kişiler, yaptıkları tahsilat karşılığında serbest meslek makbuzu keserler. Serbest meslek makbuzuyla fatura arasındaki en önemli fark, stopaj oranıdır. Serbest meslek makbuzunda stopaj oranı bürüt tahsilat tutarı üzerinden %20’lik bir oranı ifade eder. Bu süreçte KDV oranı ise %18 olarak belirlenmiştir. Dönüşüm sürecinin getirilerinden biri olarak SMM faturalarının dijital ortama taşınması ile birlikte serbest meslek makbuzu başvurularını özel entegratörler aracılığıyla kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Serbest Meslek Erbabı Kimlerdir?

Nam ve hesabına iş yapan kimseler, serbest meslek erbabı olarak kabul edilir. Bu kimseler sadece kendinden sorumlu ve menkul olan kimselerdir. İşvereni olmadan çalışan serbest meslek erbapları, özel beceri ve bilgi gerektiren işleri yaparlar. Yarı resmi veya resmi olamayan işlerin dışında kalan tüm meslekler, serbest meslek olarak kabul edilir. Bu meslek grubunda mesai ön plana çıkar, sermaye geri plandadır. Bu kapsamda elde edilen kazanç, serbest meslek kazancı olarak ifade edilir. Eğer serbest meslek sahibi mesleğini farklı bir işletme bünyesinde sürdürürse o işletmeden ücret alması gerekir. Elde ettiği bu gelir se belirli vergi türlerine tabi olur.

Serbest Mesleğin Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?

Serbest meslek türünde ön plana çıkan şey mesaidir. Bu meslek türünde sermaye arka planda kalır. Bu meslek türüne mensup olanların elde ettikleri kazanç, serbest meslek kazancı olarak adlandırılır. Serbest meslek sahibi, mesleğini farklı bir işletme bünyesinde ücra ediyorsa o zaman işletmeden maaş alması gerekir. Bu kazanç, belirli vergi ödemesi türlerine tabi olarak sınıflandırılır. Serbest meslek erbabı işini bağımsız olarak icra ediyorsa hizmetini sunduktan sonra tahsilatını gerçekleştirir. Bu işlem, serbest meslek erbabının vergi ödemesini gerektirir. Bunun için de erbabın serbest meslek makbuzu kesmesi gerekir.

Serbest Meslek Makbuzunda KDV Var mı?

Evet, serbest meslek makbuzunda KDV vardır. Bu oran, %18 olarak belirlenmiştir.

Serbest Meslek Makbuzunda Stopaj Var mı?

Evet, serbest meslek makbuzunda stopaj vardır. Bu oran, %20 olarak belirlenmiştir. Serbest meslek makbuzu bu yönüyle faturadan ayrılır.

Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Kesilir?

Serbest meslek makbuzu kesmek istiyorsanız ilk olarak serbest meslek mükellefiyeti açtırmanız gereklidir. Bu işlemi Vergi Dairesinden yapabilirsiniz. Daha sonra serbest meslek makbuzu edinmeniz gereklidir. Bunun için de anlaşmalı matbaaları tercih edebilirsiniz. Hizmet arzını gerçekleştirdikten sonra serbest meslek makbuzunu müşterinize verip hizmet bedelini tahsil edebilirsiniz.

Özel Entegratörler ile Stopajsız Makbuz

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen özel entegratörler, işlemlerin çok daha hızlı bir şekilde tamamlanmasına olanak sağlayacaktır. Sizi yönlendiren ve bu sayede işinize hız katan özel entegratörler sayesinde stopajsız bir şekilde serbest meslek makbuzu kesmeniz mümkündür. Vergi mükellefi olmayan müşterileriniz için KDV dahil ancak stopaj olmadan makbuz kesmeniz mümkündür. Basit usule tabi olan mükellefler için stopaj kesintisi olmaz. Netkasam sayesinde siz de stopajsız bir şekilde e-SMM kesebilirsiniz.

Stopajsız e-SMM Nasıl Kesilir?

Satışlar sekmesine tıkladıktan sonra makbuzlar alt menüsünü işaretlemeli; ardından yeni makbuz oluştur seçeneğini işaretlemelisiniz. Açılan formda alt bölümde bulunan stopaj oranını %0 olarak işaretledikten sonra işleminizi tamamlayabilirsiniz. Müşteriniz gelir vergisi mükellefi ise işleminizi stopajlı bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Stopaj oranı %20 olduğu için brüt 100 liralık bir satış üzerinden yapılan hesaplamada 20 TL stopaj tutarı olarak kesilir. KDV tutarı da %18 olduğu için 100 liralık satışınız için 18 TL KDV tutarı kesilir. Bu nedenle net tutar, 80 TL olarak belirlenir. KDV dahil tahsil edilen tutarın 80 + 18 = 98 şeklinde ifade edilmesi gerekir.

Neden e-SMM için Netkasam?

Muhtasar beyanname vasıtasıyla müşteriniz tarafından ödenen stopaj, vergi mükellefi müşterimize kesmiş olduğunuz serbest meslek makbuzları için geçerlidir. Bu makbuzda KDV sizin tarafınızdan ödenir. Meslek erbapları Netkasam hesabını kolay bir şekilde oluşturarak tahsilatlarını hızlandırıyor. Makbuz tutarlarının otomatik olarak hesaplamasına olanak sağlayan Netkasam sayesinde makbuzlarınızı tek tıkla yazdırabilirsiniz. Ücretsiz deneme için bizimle iletişime geçin.

NetKasam eTicaret Sistemi
NetKasam ile E-Ticarette Sınır Tanımayın!

e-Ticarette global pazarlarda yer alarak potansiyelinizi yakalayın. NetKasam, yurtiçi ve yurtdışı pazaryerleriyle kolay entegrasyon sağlar ve muhasebe süreçlerinizi basitçe yönetmenize olanak tanır. Daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak, satışlarınızı artırmak ve e-ticarette sınırları zorlamak için NetKasam'ın sunduğu avantajları keşfedin.

Ücretsiz Dene
Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.