Tüm Detayları ile E-Fatura ve Avantajları

Şirketler gün geçtikçe ister fiziksel ortamda satış yapsın isterse de internet üzerinden online olarak e-faturaya geçiş yapmaya başladılar. Özellikle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 3 milyon liranın üzerinde ciro yapan şirketleri zorunlu olarak e-faturaya geçirmesi de bu durumda etkili oldu. Ancak e-fatura hem devlet tarafında hem de şirketler bazında hem hızlı hem de pratik bir uygulama olması ile öne çıkıyor. Zaten devletin ilgili kurumları da bu sebepten dolayı e-faturanın geçerliliğini yaygınlaştırmaya çalışıyor.

E-faturaya geçiş için zorunluluk sınırı her geçen yıl aşağıya çekiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı geçen yıllarda 10 milyon ciro olan geçiş zorunluğunu önce 4 milyona ardından da 3 milyona indirdi. İlerleyen yıllarda daha çok şirketin bu sisteme dahil olmasını sağlamak için bu rakam aşağılara çekilebilir. Dolayısıyla bugün e-faturaya geçiş yapmadıysanız bile mutlaka bir süre sonra kapsam içerisinde olacağınız için bugünden ilk adımı atabilirsiniz.

E-Faturaya Kendi İsteğimizle Geçiş Yapabilir Miyiz?

E-faturaya geçiş için olan sınırın altındaysanız elbette bir zorunluluğunuz bulunmuyor. Ancak internet üzerinden satış yapıyorsanız ve e-fatura kullanmak durumundaysanız bu sisteme kendiliğinden dahil olabilirsiniz. Buna yalnızca internet üzerinden satış yapanlar değil, klasik ticaret yöntemlerini takip eden şirketler de dahildir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın koymuş olduğu sınır buraya geçiş motivasyonunu oluşturmaktır.

E-Faturaya Geçişte Ücret Ödeniyor Mu?

E-faturaya geçiş yapmak istediğinizde bazı işlemler için ücret ödenebiliyor. Online ortamda işlemler gerçekleştiği için e-imza satın almanız gerekiyor. Bunu da Türkiye’de yalnızca TÜBİTAK düzenliyor. Bu olmadan faturaları online sistemde imzalayamaz ve dolayısıyla gönderim yapamazsınız. E-imzanın bedeli ise yaklaşık olarak 430 Türk Lirası olarak belirlendi ancak bu her sene artış gösterebiliyor.

E-Faturamı Nereden Düzenleyebilirim?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın altında kurulu olan İnteraktif Vergi Dairesi içerisinde yer alan birimde online olarak e-faturanızı düzenleyebilirsiniz. Burada satılan ürün ile ilgili bilgi, ne kadara satıldığı, KDV’li ve KDV’siz fiyatları, tarihi, satın alanın adı ve soyadı (tüm bilgileri ile birlikte) eksiksiz bir şekilde girilmelidir. Tüm işlemlerin ardından kaydedip, ön izleme yapabilir ve en sonunda e-imzanız ile resmiyete döküp, ilgili kişinin mail adresine gönderim yapabilirsiniz.

E-fatura düzenlemesi GİB’den yapılabileceği gibi bazı entegrasyon programları ile de eş zamanlı düzenlenebiliyor. Böylece satılan ürünün hızlı bir şekilde faturalandırılarak, gönderilmesi de sağlanabiliyor.

E-Fatura Düzenlediğimizde Eskisi Gibi Kağıt Fatura Kullanabilir Miyiz?

Birçok işletmenin aklında bu soru halen daha var. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan düzenlenmeye göre e-faturaya geçiş yaptıktan sonra bir daha kağıt fatura kesemezsiniz. Dolayısıyla hem e-fatura hem de kağıt fatura kesimi söz konusu olmaz.

Bunun yanı sıra bazı şirketler yarı profesyonel düzeyde olduğu için e-faturanın çıktısının alınıp saklanması gerektiğini düşünüyorlar. Ancak bunu yapmanıza gerek yok. Çünkü bu faturalar devletin sunucularında güvenlik önlemleri kapsamında saklanıyor. Sizler dilediğiniz zaman kullanıcı bilgileriniz ile tüm e-fatura arşivinizi gözlemleyebilirsiniz.

Yanlış veya Hatalı Bilgi Girildiğinde Kesilen E-Fatura İptal Edilebilir Mi?

Yine işletmelerin büyük çoğunluğunda e-faturaların geri dönülemez şekilde olduğu düşünülüyor. Ancak bu da bilinen yanlışlardan birisidir. E-faturalarda kesim yaptınız ancak daha sonra hatalı ya da eksik bir bilgi olduğunu fark ettiniz. O faturanın geri alınması ve düzeltilmesi söz konusu olabilmektedir. Burada tek şart, satışı yaptığınız kişinin 7 gün içerisinde e-faturayı kabul etmemesi gerekiyor.

E-Fatura Avantaj Sağlıyor Mu?

E-fatura kurumlara ciddi anlamda avantaj sağlıyor. En önemli avantajı zamandır. Özellikle muhasebeciler bu noktada ciddi zaman kayıplarına uğruyorlardı fakat günümüzde daha fazla şirket e-faturaya geçiş yaptığı için veri giriş sorunu ortadan kalkıyor. Zamanın telafisi aynı zamanda sizin için de geçerlidir. Şirketiniz içerisinde verileri tek tek girmek, çıktılarını altığınız faturaları postalamak hem maliyet hem de zaman anlamına geliyor.

E-fatura kaşe, imza gibi birçok derdi ortadan kaldırıyor. E-imza sistemi ile elektronik ortamda yapacağınız imzalamalar ile e-faturalar hızlı bir şekilde resmi hale getiriliyor.

E-fatura arşivleme sorununuzu da ortadan kaldırıyor. Eski sistemde her faturanın arşivlenmesi ve saklanması söz konusu idi. Bugün bu halen daha devam etse de e-faturalar direkt devletin arşivlerinde saklanıyor ve dilediğiniz zaman ulaşma imkanı tanınıyor.

NetKasam eTicaret Sistemi
NetKasam ile E-Ticarette Sınır Tanımayın!

e-Ticarette global pazarlarda yer alarak potansiyelinizi yakalayın. NetKasam, yurtiçi ve yurtdışı pazaryerleriyle kolay entegrasyon sağlar ve muhasebe süreçlerinizi basitçe yönetmenize olanak tanır. Daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak, satışlarınızı artırmak ve e-ticarette sınırları zorlamak için NetKasam'ın sunduğu avantajları keşfedin.

Ücretsiz Dene
Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.