Stok Kodu İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

E-ticarette oldukça önemli bir yere sahip olan stok kodları, özellikle depo gibi büyük alanlarda ve kargolama operasyonlarında sıkça kullanılan hizmetlerin başında gelmektedir. Belirli yazılımlarla çalışan ve bu programlara sürekli olarak entegre şekilde hizmet veren stok kodları, ticaret hayatında özellikle depolardan satış yapan e-ticaret firmalarını ciddi anlamda rahatlatmaktadır.

Stok kodu evrensel olarak Stock Kepping Unit kelimelerinin baş harfleri olan SKU şeklinde kısaltılmıştır ve genellikle bu şekilde tanımlanır. Ürünlerin takibi ve stok durumu hakkında net bilgiler elde edilmesi için yapılan bu işlem, profesyonel yönetim sürecinizi doğrudan doğruya etkiler. Bugün dünya genelinde satış yapan Amazon, Ebay, Alibaba gibi e-ticaret firmaları stok kodu kullanarak daha düzenli ilerlemeyi tercih eder.

Stok Kodu Nedir?

Stok kodu, belirli grup içerisinde yer alan ürünlere tanımlanmış kodları vererek kategorize etmeye yardımcı olan bir sistemdir. Stok Tutma Birimi olarak da bilinen bu sistem sayesinde satışa çıkan ürünler ve depoda kalmaya devam eden mallar birbirinden kolayca ayrılır. Her kodun bir ana rakamı ve alt rakamları bulunur.

Stok kodu verdiğiniz ürünü sisteme okutmanız halinde size hangi ürün ve özellikte olduğunu direkt olarak verir. Sadece ürün hakkında bilgi vermekle kalmaz aynı zamanda deponuzda o ürünün nerede olduğuna dair bilgi de kod içerisinde bulunur. Dolayısıyla stok kodları satışta olan ürünlerin yanı sıra depodaki ürünlerde de mevcuttur.

Stok kodu sayesinde bir malın ne gün girdiği ve ne zamandır orada olduğunu da öğrenebilirsiniz. E-ticaret şirketlerinin depoları büyük alanlar üzerine kurulu olduğu için hangi malın ne zaman girdiği konusunda net bilgi sahibi olamayabilirsiniz. Ancak oluşturulan kod sayesinde kısa süre içerisinde ürünün giriş zamanı karşınıza çıkar.

Stok Kodu Nasıl Oluşturulur?

Stok kodları tamamen sizin vereceğiniz rakam veya harflere göre belirlenir. Burada sistem herhangi bir müdahalede bulunmaz. Fakat siz dilerseniz her ürüne otomatik kod da atayabilir. Stok kodları oluşturulurken belirli bir düzen takip edilmelidir. Her ürün kategorisine ve alt sınıfına özel kod verilmelidir. Ana kategori için kodun bir kısmı aynısı verilirken rakamlar ilerledikçe bu işlem özelleşmelidir. Kısacası kodlar genelden özele doğru giderse daha sağlıklı bir kategori yönetimi söz konusu olur. Kodlar yalnızca rakamlardan da oluşmaz bazı durumlarda harfler de kullanılır. Örneğin teknoloji ürünlerini stoklarken televizyonları TV, bilgisayarları PC şeklinde başlayan kodlarla ana kategori içerisine dahil edebilirsiniz.

Ana koddan sonra ürünün kendi sınıfına özel ve son olarak markasına özel bir kod belirlenir ve bu sisteme işlenir. Verdiğiniz her kodun sistemde karşılığı olmak zorundadır. Eğer bunu yapmamışsanız kodların herhangi bir anlamı kalmayacaktır.

Stok Kodu Oluştururken Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

Stok kodu depolardaki karmaşayı ortadan kaldırmak ve daha verimli çalışma ortamı oluşturmak için hazırlanmaktadır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunmaktadır.

Stok kodlarınızı sisteme ekleme işlemini mutlaka manuel olarak yapmalısınız. Aksi takdirde sistem kendi otomatik kodunu ekler ve barkodu okuttuğunuzda uyarı alırsınız. Bu bağlamda her kodun eksiksiz bir şekilde girişi tamamlanmalı ve bunun sağlaması da mutlaka yapılmalıdır. Rastgele ya da otomatik olarak verilen kodlar deponuzda ciddi anlamda karmaşaya yol açacaktır. Bu sorunun çözümü de çok kolay değil. Öncelikle ürünün karşılığındaki kodu temizlemeniz ardından oluşturduğunuz kodları sisteme dahil etmeniz gerekmektedir.

Farklı kategorideki ürünlerin kodları birbirine benzeyebilir. Bu durum karışıklığa yol açar hem depo kısmında hem de satış noktasında ciddi sorunlara yol açar. Aynı zamanda stok sayımlarında kontrol yapılırken durum karmakarışık bir hal alır. Dolayısıyla her ana ürün için bir harf kodu kullanmanız sizi ciddi anlamda rahatlatacaktır. Örnek olarak bilgisayar kısmında PC kodu ile başlarsanız ve bunu sisteme işlerseniz program direkt bilgisayar bölümüne bakması gerektiğini anlayacak ve alt ürünü arayacaktır.

Bazı kodlama sistemleri 0 (sıfır) rakamını algılayamamaktadır. Bu durumla karşılaşamamak için kodunuza 0 rakamı ile başlamayın. Buna ek olarak bazı rakam ve harflerin benzerlik içermesi de sorun oluşturabilir. Örnek olarak “O” harfi ile “0” rakamı birbirine çok benzediği için normalde bizler tarafından dahi karıştırılabilmektedir. Dolayısıyla sistemde 0 ile başlamamanın gerekliliği O harfi için de geçerli olabilmektedir.

NetKasam eTicaret Sistemi
NetKasam ile E-Ticarette Sınır Tanımayın!

e-Ticarette global pazarlarda yer alarak potansiyelinizi yakalayın. NetKasam, yurtiçi ve yurtdışı pazaryerleriyle kolay entegrasyon sağlar ve muhasebe süreçlerinizi basitçe yönetmenize olanak tanır. Daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak, satışlarınızı artırmak ve e-ticarette sınırları zorlamak için NetKasam'ın sunduğu avantajları keşfedin.

Ücretsiz Dene

İlginizi Çekebilecek Yazılar

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.