Sevk İrsaliyesi Nedir?

Ürün satan firmaların sürekli olarak kullandığı sevk irsaliyesi nedir? Nasıl düzenlenir. Sevk irsaliyesi satılmış olan ürünlerin nakli için düzenlenen belgedir. Belgenin içeriğinde birim, nakil adresi, eşya bilgileri, alıcı ve satıcı firmaya dair bilgiler bulunur. Sevk irsaliyeleri genellikle satışın gerçekleşmesinin ardından alıcıya verilen bir makbuzdur. Fatura yerine geçmez.

Sevk irsaliyesi düzenlerken bu alanda uzman bir kişiden yardım alınmalı, her adım dikkatli bir şekilde planlanmalıdır. Sattığınız ürün karşı tarafa gitmediği durumlarda ürün, zaman ve para kaybı yaşayabilirsiniz. İrsaliyenin doğru düzenlenmesi, anlaşmaların doğru yapılması kayıpların önüne geçmeniz konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

Bu yazımızda en basit tabiriyle sevk irsaliyesinin ne olduğundan bahsettik. İlerleyen kısımlarda sevk irsaliyesini düzenleyebileceğinizi, irsaliye fatura arasındaki farkları ve diğer tüm detaylar konusunda sizlere bilgiler sunacağız.

Sevk İrsaliyesinde Kesinlikle Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Sevk irsaliyesi standart bir zemine oturtulmuş alıcı ve satıcılar arasındaki mal ticaretinin güvenliğini sağlayan bir makbuzdur. Bu makbuzun doğru bir şekilde düzenlenmesi hem alıcı hem de satıcı haklarının korunmasını sağlar. İrsaliyenin üzerinde bulunması gereken bilgiler ise şu şekildedir:

  • Sevk irsaliyesine ait belgenin numarası
  • Düzenlenme tarihi
  • Alıcıya gönderilen malların adeti, cinsi, ağırlığına dair bilgiler.
  • Satıcıya ait bilgiler. (Unvan, satıcı adı soyadı, hesap numarası, iş adresi.)
  • Alıcıya ait bilgiler. (Ticari unvan, vergi dairesi, vergi numarası, teslimat adresi.)
  • Sevk Tarihinin saat ve dakika olarak belirtilmesi.
  • Şoföre ait bilgiler. (TC Kimlik No. Ve Ad Soyad)
  • İrsaliyeyi düzenleyen kişinin adı ve imzası.
  • Ürünün teslimatını yapan kişinin adı soyadı ve imzası.
  • Ürünü teslim alan kişinin adı soyadı ve imzası.
  • Noter Tasdik Mührü

Bilgiler irsaliyelerin üzerinde yer almaları ve irsaliyenin tüzel ya da kişiye bağlı olarak gönderilmesinde irsaliye üzerinde gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Sevk irsaliye sürecinizi geleneksel olarak sürdürebilir ya da size dijital olarak sunulan avantajlardan yararlanabilirsiniz. İrsaliyeniz online sistemde kayıtlı kalsın. Bu sayede her bir gönderiminiz üzerinden tam kontrol sağlayın.

Fatura ve Sevk İrsaliyesi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Faturalar ürünün satışının ardından kesilen ürünün satıldığına dair resmiyetin kazanmasına yarayan belge türüdür. Alıcı ve satıcı bu fatura yardımıyla ürünü ve alacaklarını tahsil etme hakkına sahip olur. İrsaliye satın alınan ürünün hazırlanıp, gönderiminin sağlandığına ve alıcıya ulaştığını resmiyete kavuşturan bir makbuz türüdür. Fatura ve irsaliye arasındaki kesin farklar ise şu şekilde gözlemlenebilir.

  • Faturalar üzerinde ürün satış tarihi ve ödeme tutarı bulunur.
  • İrsaliyeler üzerinde ödeme tutarı, satış tarihi bilgisi bulunmaz. Ürünün kargodan çıkış zamanı ve alıcıya ulaşana kadar ki süreci ve bilgileri kapsar.
  • Faturalar kesinlikle satıcı firmalar tarafından kesilir. Satıcı ürünü kendi araçları üzerinden teslim edecekse irsaliyeyi kendi düzenler. Aracı kurum ile çalışıyorsa, aracı kurum onun adına irsaliyesini düzenleyecektir.

Fatura ve sevk irsaliyesi arasındaki farklar kısaca bu şekildedir. Fatura yalnızca satıcı firma tarafından düzenlenirken, irsaliye için böyle bir kural bulunmamaktadır.

Sevk İrsaliyesini Kim Düzenlemelidir?

Sevk irsaliyesini düzenleme hususundaki kararlar nettir. Satıcı firma eğer ürünü kendisi, alıcıya ulaştıracaksa şirket bünyesinde irsaliyeyi düzenlemelidir. Bu işten yetkili olan kişi fatura kesiminin ardından irsaliyeyi düzenlemeli satılan ürün alıcıya ulaştırmalıdır.

Satıcı firma eğer ürünü kendisi teslim etmeyecek, ürün teslimi için bir aracı kurum ile çalışacaksa sevk irsaliyesi düzenlemesi gerekmez. Fatura kesmesi yeterli olacaktır. Sevk irsaliyesini aracı kurum, firma adına düzenlemeli ve alıcıya fatura ile birlikte iletmelidir. Bu sayede iş resmiyete dökülmüş olur.

Sevk İrsaliyesi Hangi Durumlarda Zorunludur?

Sevk irsaliyesinin zorunlu olduğu durumlar yalnızca iki firma arasındaki ticaret ile sınırlı değildir. Firma içi taşıma süreçlerinde de sevk irsaliyesi düzenlemelisiniz. İki farklı depo arasındaki ürün geçişlerinde firmanız a noktasında b noktasına gidecek süreci detaylı bir şekilde irsaliye üzerinde belirtmeli ve depolarınızdaki yetkili olan kişilerin bu belgelerde imzası bulunması gerekmektedir. Transferler sırasında yaşanacak kayıpların önüne geçmek için bu yöntem sıklıkla kullanılır.

Sevk irsaliyesinin gerekli olmadığı tek bir durum vardır. Müşteriniz ürünü gelip işletmenizden satın alıyorsa, sevk irsaliyesi düzenlemenize gerek yoktur. Bu durumda yalnızca müşterinize fatura kesmeniz yeterli olacaktır. Ürünün taşınması süreci artık sizin sorumluluğunuzda değildir.

NetKasam eTicaret Sistemi
NetKasam ile E-Ticarette Sınır Tanımayın!

e-Ticarette global pazarlarda yer alarak potansiyelinizi yakalayın. NetKasam, yurtiçi ve yurtdışı pazaryerleriyle kolay entegrasyon sağlar ve muhasebe süreçlerinizi basitçe yönetmenize olanak tanır. Daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak, satışlarınızı artırmak ve e-ticarette sınırları zorlamak için NetKasam'ın sunduğu avantajları keşfedin.

Ücretsiz Dene
Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.