Kimler E-Faturaya Geçmeli?

Son yıllarda E-Fatura kullanan firmaların sayısı arttı. Sağladığı avantajlardan dolayı bu şekilde fatura kesen firmalar E-Faturaya nasıl geçiyor? Kimler E-Faturaya geçmeli? Geçiş yapmak için hangi şartların sağlanması gerekiyor? gibi sorulara bu yazımızda cevap vermeye çalışacağız.

E-Fatura ve E-Defter Nedir?

E-Fatura, Vergi Usul Kanunu ile üzerine yazılması gereken bilgileri içeren, alıcı ve satıcı arasındaki alışverişin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan bir platform üzerinden belgelenmiş halidir. 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlayan bu fatura türü, hukuki olarak kağıt fatura ile aynı sayılır. Bakanlık tarafından belirlenen formata göre oluşturulan fatura ile firmaların işi büyük ölçüde kolaylaşmıştır.

E-defter, kanunlar gereğince zorunlu olarak tutulan yevmiye ve diğer büyük defterlerin web ortamında kayıt altına alınan halidir. Yazıcıdan çıktı alınmasına gerek kalmadan dijital ortamda saklanarak maliyeye elektronik imzayla berat verilir. Başvuru E-Defter sitesi üzerinden yapılır. E-Fatura’ya geçmesi zorunlu olan tüm mükelleflerin E-Defter kullanması zorunludur.

Neden E-Fatura Kullanılmalı?

Eski usül ile fatura kesmeye devam eden firmaların birçoğu E-Faturayı neden kullanmaları gerektiğini sorgulamaktadır. E-Ticaret yapan bir firmaysanız kestiğiniz faturayı müşteriye ürünü yollarken kargo ile yollamalısınız. Bunun için bir yazıcıya sahip olmalı, kağıt ve mürekkep almalısınız. Ancak E-Fatura kullanırsanız tüm bu işlemlere gerek kalmadan, pratik bir şekilde faturanızı oluşturabilirsiniz. Sisteme entegre edeceğiniz araçlarla müşteriye faturasını anında otomatik olarak iletebilirsiniz. Bu sayede zamandan kazanırsınız. Ayrıca kağıt faturaları arşivlemek için ekstra bir iş yüküne ve yere ihtiyacınız varken, E-Faturaları elektronik ortamda depolayabilirsiniz.

Masanızda, dosyalarda ve dolaplarınızda depoladığınız çok sayıda faturadan bunaldıysanız, elektronik faturaya geçerek daha düzenli ve hızlı bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.  Tüm avantajları göz önüne alındığında zorunlu olmasanız bile E-Fatura kullanmanız mantıklı bir karar olacaktır.

E-Faturaya Kimler Geçmelidir? E-Faturaya Geçmek Zorunlu Mu?

Devlet, yılda 5 milyon ve üzerinde satış yapan firmaların 1 Temmuz 2022 tarihine kadar E-Fatura ve E-Arşiv Fatura uygulamasına geçmelerini, 1 Ocak 2023 tarihine kadar ise E-Defter uygulamasına geçmelerini zorunlu kılmıştır. Ayrıca her sene kimlerin bu sisteme girmesi gerektiği konusunda düzenlemeler getirilerek daha fazla firmanın E-Fatura ve E-Arşiv kullanması teşvik edilmektedir. Bunun dışında zorunlu olmadığı halde avantajlarından dolayı bu sisteme geçen firmalar da vardır.

  • Şu an yıllık satış miktarınızdan dolayı E-Fatura ve E-Arşiv uygulamalarını kullanıyor olabilirsiniz, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren ise E-Defter uygulamasına da geçmeniz gerekmektedir.
  • Eğer E-Fatura ve E-Arşiv uygulamalarına kendi isteğinizle geçmiş bir firmaysanız ve yıllık satış miktarınız 5 milyonu aşmıyorsa E-Defter uygulamasına geçmenize gerek yoktur.

Nasıl E-Faturaya Geçilir? E-Faturaya Geçmek Zor Mu?

E-Faturaya geçiş yapmak için GİB(Gelir İdaresi Başkanlığı) Portal, GİB ile Entegrasyon ve özel entegrasyon kanalları kullanılabilir. Bu kanallara girerek başvuru yapmadan önce eğer tüzel bir firmaysanız Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden mali mühür almalısınız. Eğer şahıs firmasıysanız e-imza alabilirsiniz.

Mali mührünüz ya da e-imzanız size geldikten sonra GİB’e giriş yaparak başvuru işlemlerine başlayabilirsiniz. Tüm bu işlemler yaklaşık olarak 1-2 hafta sürmektedir. Eğer önceden mali mührünüz ya da e-imzanız varsa çok daha kısa sürede E-Fatura ve E-Arşiv kullanmaya başlayabilirsiniz. Mali mühür fatura oluşturmak için değil, başvuru sürecinin onaylanması için gereklidir.

E-Faturaya Geçmek İçin Ne Kadar Ücret Ödenmesi Gerekiyor?

Tüzel kişilerin E-Faturaya geçmesi için mali mühür alması gerektiğinden bahsetmiştik. Daha önce yüksek olan bu ücret 2021 yılı itibariyle tüzel kişiler için 290 TL+ %18 KDV olarak, gerçek kişiler için ise 184 TL+ %18 KDV olarak belirlenmiştir. Bu mührü bir kez aldığınızda 3 sene boyunca geçerlidir. Bunun yanı sıra geçiş yapabilmek için aktivasyon, entegrasyon ücreti ve fatura başına ödeme gibi harcalamalarınız olabilir. Ancak E-Fatura’ya NetKasam ile geçerseniz aktivasyon ve entegrasyon ücreti ödemenize gerek yoktur. Anahtar teslim E-Fatura hizmetimiz sayesinde devlet dairelerine gitmeden süreci tamamlayabilirsiniz. Başvuru sırasında tamamlanması gereken belgeleri sizin için doldurabilir, takıldığınız bir yer olduğunda yardımcı olabiliriz. Pratik bir şekilde E-Fatura’ya geçmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.