Girişimci olmak nedir? Hangi işi yapacağınıza nasıl karar verebilirsiniz?

Kendi işinizi yapmak istiyorsanız, doğru sayfaya geldiniz. Girişimci olmak yüksek risk barındırır; bunun yanında yüksek ödülü de vardır. Stresli durumlarla dolu elbette, ama aynı zamanda ödüller ve başarı duygusuyla doludur. Bazı gayretleriniz, sabrınız ve elbette iyi bir fikriniz olduğu sürece göründüğü kadar zor olmayan bir yola girerek kendi işinizin patronu olabilirsiniz.

Kişiliğiniz Uygun mu?

  • Önceliklerinizi düşünün.

Hayattan beklentileriniz hakkında bazı sorular sorun. Hayattaki hedeflerinize ulaşmak neye benziyor? Sizin için önemli olan ne? Neleri feda edebilirsiniz?

Önceliklerinizi ve hedeflerinizi gerçekleştirmek için neye ihtiyacınız olduğuna karar verin. Belli bir miktar para mı? Arkadaşlarınız ve ailenizle geçireceğiniz belirli bir süre içerisindeki boş zaman mı?

  • Girişimcilik için uygun musunuz?

Pek çok insan kendi işinin patronu olmak ister, ancak bazı insanlar bu yaşam tarzına diğerlerinden daha uygundur. Etkinliklere nasıl tepki vereceğinizi bilmek, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

  • Çok fazla sorumluluk sahibi misiniz? Girişimciler çoğu zaman tüm riskleri tek başlarına üstlenen kişilerdir.
  • İnsanlarla etkileşimden hoşlanıyor musunuz? Hemen hemen tüm girişimciler, çok sayıda müşteri ile iletişime geçmek zorundadır. İnsanlarla iletişimde iyi değilseniz, işiniz daha zor olacaktır.
  • Belirsizlik ve hatta başarısızlığı kabul edebiliyor musunuz? İşlerinde başarılı girişimciler, genellikle birkaç kez başarısız olmuşlardır.
  • Problem çözme ve yaratıcı çözümler üretebiliyor musunuz? Her seviyedeki girişimciler, yaratıcı çözümler bulmaları gereken birçok problemle karşı karşıyadırlar. Hayal kırıklığı ve problemleri düşünmek için yüksek bir tolerans, bir girişimci olarak size iyi hizmet edecektir.
  • Girişimciliğe uyumlu olup olmadığınızı değerlendirebilmek için diğer girişimcilerle tanışmalısınız.

Güçlü yönlerinizi sıralayın.

Güçlü ve zayıf yönlerinizi düşündüğünüzde kendinize karşı dürüst olun. Sizin veya Şirketinizin güçlü ve zayıf yanlarını bilmeniz hangi alanlara yatırım yapmanız gerektiğini ve hangi alanlarda iyi olduğunuzu görmenizi sağlar. Bu analizleri yaparken, sektörünüzdeki fırsatları yakından takip ederek, insan kaynakları, pazarlama, satış ve dağıtım alanında yeni stratejiler geliştirebilir ya da ürünleriniz hakkında ne tür geliştirmeler yapacağınız konusunda size yol gösterecektir.

  • Başarılı olmak için kendinize inanın

Girişimci olarak önünüze pek çok engel çıkacaktır. Kendinize inanacak kadar idealist olun, ancak durumunuzun gerçeklerini görebilmek için yeterince realist olmalısınız.

Hangi işi yapacağınıza nasıl karar verebilirsiniz?

  • Beyin fırtınası yaparak harika bir fikir.

Çoğu işletme, zorlayıcı bir fikirle başlar. İnsanların ihtiyaç duyduğu bir hizmet, hayatı kolaylaştıracak bir ürün ya da her ikisini birleştiren bir ürün olabilir. İş dünyası büyük fikirlerle dolu (ve pek de büyük olmayanlar). Sizinkileri ayıracak olan şey, doldurmanız gereken küçük bir fikir bulabilmeniz.

  • Başarılı olmak için devrimci veya yepyeni bir şey yapmak zorunda değilsiniz. Rakiplerinizden daha iyi kurgulanmış bir iş modeli yaratmalısınız.
  • Bildiğiniz ve sevdiğiniz bir şeyi yaparsanız muhtemelen daha başarılı olursunuz. Bilgisayar programlamaya geçmek işinizi pazarlanabilir kılabilir, ancak bu işi gönülden benimsemiyorsanız, işi devam ettirmek için yeterince enerjiniz olmayabilir.
  • Bir fikri düşünmekle ilgili sorun yaşıyorsanız, alışveriş yaptığınız yerler ve satın aldığınız ürünler gibi hedef pazarınızla ilgili liste oluşturun. Listeyi, maliyeti, üretim süresi ve popülerliği göz önünde bulundurarak yaklaşık üç maddeye kadar daraltın. Sonuç olarak; en kolay, en gerçekçi ürünü bulun.

Pazarınızı araştırın.

İş kurarken bilmeniz gereken ön önemli şey, ürününüze veya hizmetinize yönelik bir talep olup olmadığını bilmek.

  • Serbest endüstri bilgilerinin birçok kaynağı vardır. Hedef pazardaki endüstri ve ticaret dernekleri için internet üzerinden arama yapın ve yayınladıkları makaleleri ve basın bültenlerini okuyun. Ayrıca nüfus verilerinden önemli demografik bilgiler alabilirsiniz.

Potansiyel müşterilerle konuşun.

Hangi tür ürün veya hizmete sahip olursanız olun,  kimse size bunun için ödeme yapmak istemezse, işletmeniz başarısız olacaktır.

  • Potansiyel müşterilerle konuştuğunuzda dürüst geribildirim isteyin. Arkadaşlarınız fikrinizi önerdiğinizde size iyi davranmaya çalışabilir, ancak zayıflıklara veya sorunlara işaret eden kritik geri bildirimler, her zaman işitilmesi kolay olmasa bile çok daha faydalı olacaktır.

Neleri riske atabileceğinizi belirleyin.

Girişimcilik her zaman bir risk ve ödül oyunudur, ancak genellikle risk daha yüksektir (özellikle başlangıçta). Tüm varlıklarınızı toplayın ve gerçekte ne kadar para harcamanız gerektiğini (zaman ve enerji) öğrenin.

  • Tasarruflarınızı, kredilerinizi ve diğer sermaye kaynaklarınızı dikkate almanın yanı sıra, kâr etmeden ne kadar zaman dayanabilirsiniz konusunda düşünmelisiniz. Küçük işletmeler işe başladıklarında nadiren hemen kârlı duruma geç Belki birkaç ay hatta daha uzun bir zaman gelir elde edemeyebilirsiniz.

“Kabul edilebilir kayıp” fikrine hazırlıklı olun

Girişiminizin olası olumsuzluğunu belirlemeniz ve daha sonra, işinizin umduğunuzdan farklı bir şekilde ortaya çıkması durumunda, gerçekten kaybetmeyi göze alabilecek sermaye, zaman gibi şeyleri hesap edin. Bu girişiminiz işe yaramıyorsa başarısızlık derecesini sınırlar.

Esnek Olun

Girişimci olmanın en önemli özelliklerinden biri esnekliktir. İşinizle ilgili her şeyi kontrol edemezsiniz ve adaptasyon hayatta kalmak için hayati önem taşır. Bir plana aşırı bağlıysan, kendini sabote edebilirsin.


Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.