ETBİS Nedir, Nasıl Kayıt Olunur?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ve hizmet sağlayıcılar ile aracı hizmet sağlayıcıların kayıt altına alınması ve e-ticaret verilerinin toplanarak işlenmesi ve istatiksel verilere dönüştürülmesi amacını güden bir bilgi sistemidir. 11 Ağustos 2007 yılında Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren  “ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” ile hizmet sağlayıcılar ile aracı hizmet sağlayıcılara yıl sonuna kadar bu sisteme kaydolma ve bildirimde bulunma zorunluluğu getirilmiştir. Bu tebliğ, sadece internet üzerinden hizmet ve ürün satışına yönelik sözleşme yapılması ve sipariş verilmesini sağlayan aracı hizmet sağlayıcıları kapsar. Bu tebliğ, tüm e-ticaret yapan şirketleri kapsamaktadır. Ancak, telefonla satış, kısa mesaj ve elektronik posta gibi kişisel iletişim araçları ile yapılan elektronik ticareti kapsamamaktadır. ETBİS kayıt yaptırması zorunlu olanlar arasında, e-ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcılar, yurtiçinde yerleşik olup, yurtdışında bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sipariş alıp, sözleşme yapan sağlayıcılar gelir.

ETBİS Kaydı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Firmanın ya da kişinin KEP (kayıtlı Elektronik Posta) adresi gereklidir. KEP adresi olmayanlar pttkep.gov.tr adresinden alabilirler.
  • Ödeme işlemlerinin gerçekleştirildiği kurumlar tarafından verilen üye işyeri numarası,
  • Çalışılan kargo ve lojistik şirketleri tarafından verilen üye işyeri numarası,
  • Web sitesi altyapı sağlayıcısı tarafından verilen üye işyeri numarası,
  • Kullanıcı verilerinin saklandığı ülke ve şehir bilgisi,

ETBİS’e Kayıt Nasıl Yapılır?

ETBİS’e kayıt yaptırmadan önce, e-devlet şifresi, KEP adresi ve MERSİS numarası alınmalıdır. İşlemlere başlangıç için www.eticaret.gov.tr sitesinde sağ üst köşedeki “ETBİS GİRİŞ” butonu tıklanır.

Açılan ekranda e-devlet giriş ekranı yer alır. Bu ekranda TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılır.

İlk adımda e-devlet bilgilerine bağlı olarak MERSİS numarası bulunan işletmeler ekrana gelir. Buradan işletme seçilir, telefon numarası ve mail adresi yazılarak devam edilir.

Faaliyet gösterilen web site ve mobil uygulama varsa öncelikle bilgiler bu adımda girilmelidir.

Bu alana e-ticaret faaliyeti yürütülen web sitesinin ve varsa mobil uygulamanın adı yazılarak kayıt edilir.

Web sitenin ve mobil uygulamanın bilgileri yazıldıktan sonra alt kayıt başlıklarının görüntülendiği ekrana ulaşılır. Ekranın sol tarafında henüz doldurulmamış başlıkların yanında ünlem işaretleri görülür. Genel sekmesinde firma bilgileri otomatik olarak doldurulmuş şekilde ekrana gelir.

Açılan ekranda yeni kayıt ekle sekmesine tıklanarak, buradan ana faaliyet alanı işaretlenir. Alt tarafta yeni ya da 2. el ürün satışı yapılıp yapılmadığı ile ilgili kutular işaretlenir.

Bu bölümde sitenin ticaret türü ve kabul edilen ödeme yöntemleri belirlenir. B2C (işletmeden son tüketiciye) ya da B2B (işletmeden işletmeye) gibi ticaret türleri ve banka havalesi, kredi kartı, kapıda ödeme gibi ödeme yöntemleri seçilir.

Açılan sayfadan KEP adresi girişi yapılır. Bu adresin yıllık abonelik ücreti 2018/Ocak ayı itibari ile 35 TL’dir. Ek kotaya gereksinim duyulduğu takdirde ayrıca ücretlendirme yapılır.

Bir ödeme aracılık firması ile çalışılıyorsa açılan bu sayfadan ilgili firma seçilir. Eğer sadece bankalar ile çalışılıyorsa, anlaşmam bulunmamaktadır seçeneği işaretlenir.

Açılan sayfada, çalışılan kargo ve lojistik firması seçilir. Birden fazla şirketle çalışılıyor ise yeni kayıt ekle butonu yardımıyla istenildiği kadar eklenebilir.

Daha sonra açılan sayfada, e-ticaret sitesini barındıran firma seçilir. Listede yer alan firmalardan herhangi biri ile çalışılmıyorsa, Ticaret Bakanlığı çağrı merkezine ulaşılarak ilgili firmanın eklenmesi talep edilebilir.

Daha sonraki bankalar sekmesi opsiyonel bir sekmedir. Burada sadece yurtdışı bankalarla çalışan firmalar giriş yapmalıdır.

Sonraki sayfada kişisel verilerin tutulduğu lokasyon yer almaktadır. Bu bölümde ülke ve şehir bilgisi girilir.

E-ticaret sitesi kapsamında depo ve üretim yeri varsa, bu bilgiler yeni kayıt ekle butonu vasıtasıyla eklenir. Eğer depo ve üretim yeri yoksa depo ve üretim yeri bulunmamaktadır seçenekleri işaretlenir.

Tüm alanlardaki bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulduktan sonra açılan sayfadan “kabul et ve onayla” butonu tıklanarak site veya mobil uygulamaların kaydı yapılmış olur.

Birden fazla e-ticaret sitesi olanlar aynı adımları uygulayarak diğer şirketlerinin kaydını da buradaki aynı yolları izleyerek yapabilirler.  Kayıt ve onay yapılabilmesi için zorunlu alanların tümü doldurulmalıdır.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.