E-ticarette Neden Müşteri Güveni Oluşturmalısınız?

2020 yılı hem dünya hem de e-ticaret açısından oldukça aksiyon dolu bir yıl olarak hatırlanmaya devam edecek gibi görünüyor. Pandemi etkisiyle yeni alanlara açılan birçok gelişme peşi sıra 2021 yılında da devam edeceğe benziyor.

Her ne kadar birçok problem ve sıkıntı ile mücadele etmiş olsak bile birçok açıdan herkes bu anları hatıralar kötü bir tat bırakacak şekilde hatırlayacak. Ancak birçok alışkanlığımızı değiştiren bu durumun özellikle internette olan bitenle daha çok haşır neşir olmamızı sağladığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu durum aynı zamanda önemli bir hatırlatma işlevi de gördü; İnternette gördüğünüz her şeye güvenemezsiniz.

Kimlik avı e-postaları, sosyal medya dolandırıcılıkları ve hileli e-ticaret siteleri, her yıl yüz binlerce kişiden kişisel ve finansal verileri çalarak kimlik hırsızlığına ve milyarlarca dolar zarara neden olur. FBI’ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi (IC3) yalnızca 2019 yılında toplam 3,5 milyar dolar zararla 467.361 dolandırıcılık vakası raporladı.

Kişisel bilgileri çevrimiçi paylaşmanın getirdiği tüm riskler nedeniyle, birçok kişi kiminle iş yapması gerektiğine dikkat ediyor. Özellikle tüketiciler, bilmedikleri web sitelerinden alışveriş yapmaktan çekinirler. Bu durum e-ticaret siteleri, özellikle yeni başlayanlar ve henüz marka tanınırlığı oluşturmamış olanlar için bir sorun teşkil ediyor. Bir ziyaretçi sitenize ilk kez gelirse ve bunun çok riskli olduğunu düşünürse sizden alışveriş yapmaz ve dolayısıyla müşteriniz olmaz.

Hedefinizin mümkün olduğunca çok ziyaretçiyi sitenize dönüştürmek olduğunu varsayarsak, müşteri güvenini geliştirmeniz oldukça önemlidir.

E-ticarette Müşteri Güveni Neden Önemlidir?

Gerçek bir mekanda faaliyet gösteren bir mağazaya ilk kez girdiğinizde, işletmeye güvenmek için kesin nedenleri belirleyebilir ve hemen orada rahatça alışveriş yapabilirsiniz. Kasada veya raflarda yardıma ihtiyacınız olduğunda, konuşabileceğiniz bir kişi olduğunu gördüğünüz bir çalışan görebilirsiniz. Satın almaya karar vermeden önce satılık ürünlere fiziksel olarak dokunabilir ve kaliteyi inceleyebilirsiniz. Diğer müşterilerin de işletmeye güvendiğini gösteren alışveriş yapan diğer müşterilerin de olduğunu görebilirsiniz.

Ancak çevrimiçi alışveriş deneyimi farklıdır. Siteyi işleten kişileri göremezsiniz, başkalarının orada alışveriş yapıp yapmadığını göremezsiniz ve satılık ürünlerle etkileşiminiz fotoğraflar, videolar ve yazılı açıklamalarla sınırlıdır.

Şahsen göreceğiniz güven sinyallerinin olmaması, konu çevrimiçi alışveriş olduğunda çok daha fazla belirsizlik olduğu ve çok daha fazlasının tehlikede olduğu düşüncesini getirir. Siparişimi söz verdiğim gibi alacak mıyım? Paramı alıp kaçacaklar mı? Satın aldığım ürünün kalitesi beklentilerimi karşılayacak mı? Kredi kartım güvende olacak mı? E-postam spam postalarla dolacak mı? Tüm bu sorular, müşterilerin bir e-ticaret sitesine tam olarak güvenmezlerse aklına gelebilecek birçok sorudan sadece birkaçıdır.

Güven Sinyalleri ile E-Ticaret Güveni Oluşturma

Güven sinyalleri olumlu ilk izlenimi yaratmanıza yardımcı olabilir. Güven sinyalleri, müşterilerin alışveriş deneyimleri konusunda kendilerini güvende hissetmelerini sağlayan site öğeleridir. Müşteriye sitenin meşru bir işletme olduğunu belirtir ve bir satın alma işlemi yapmanın algılanan riskini azaltırlar.

E-ticaret sitenizde bir şeyler sattığınızda, müşterilerin gördüklerini alacaklarına güvenmelerini bekliyorsunuz. Bunu körü körüne yapmalarını istemek yerine, işletmenizin meşru ve güvenli olduğunu kanıtlamak için sitenize güven sinyalleri ekleyebilirsiniz. İşte kendine güvenen ve sadık müşteriler oluşturmak için e-ticaret sitenize güven sinyallerini dahil etmenin 5 yolu.

  • Müşteri yorumlarını sitenize kesinlikle ekleyin: Müşteri incelemeleri, e-ticaret için etkili güven sinyalleri olabilir. Ürün fotoğraflarınız ve açıklamalarınız ne kadar harika olursa olsun, ilk kez gelen bir müşteri satış yapma isteğiniz olduğunu bilir ve önyargıdan şüphelenebilir. Müşteri yorumlarını görüntülemek, “Bizim sözümüze güvenmeyin; müşterilerimizin ne düşündüğünü kendiniz görün” demenin farklı bir yoludur.
  • İade ve değişim politikalarını mutlaka sitenizde bulundurun: Müşteriniz olacak kişiler bu prosedürlerin olduğunu düşündüğü yerlerden alışveriş yapmayı isterler. Çünkü ne kadar esnek olabildiğinizi ve ayrıca ürününüze güvenip güvenmediğinizi düşünürler.
  • İletişim bilgilerinizi görüntüleyin; İletişim bilgileri müşterilerinizin görebileceği ve her an ulaşabilecekleri bir yerde olmalıdır. Böylece size ulaşmak istediklerinde hızlıca size ulaşabileceklerini bilebilirler.
  • Güven etiketleri ekleyin; Aynı bir restoran ya da fiziksel bir mağazaya girdiğinizde gördüğünüz kalite, yasallık ya da diğer tüm özelliklerin tescil edildiği bir güven etiketine sahip olmak, müşterilerin size güvenmelerini sağlayacaktır.
  • SSL sertifikasına sahip olun; E-ticaret sitenizin güvenilir bir SSL sertifikasına sahip olduğunu nitelemek, müşterilerinizin ödemelerini güvenle yapabileceklerini kanıtlamak açısından oldukça önemlidir.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.