E-ihracatta Vergilendirme Süreci Nasıl İşliyor?

Sanal dünya içerisinde olduğumuz her an fiziksel dünyayı buraya aktarmaya devam ediyoruz. Bunlardan birisi de son dönemlerde sıklıkla kullanılan e-ihracattır. Sistem içerisinde e-ihracat siteleri ve pazaryerleri kullanılarak başka ülkelere mal veya hizmet satışının söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Elektronik ortamda yine kendi kuralları olan ve bu çerçeve içerisinde hizmet veren sistemin e-ihracat olarak adlandırıldığını söyleyebiliriz. E-ihracat yapınca vergilendirme de sanal ortamda yapılıyor. Dolayısıyla yapılan işlemlerin hemen hepsi devletin elektronik altyapısı üzerinden işliyor.

ETGB (E-ticaret Gümrük Beyannamesi) adı verilen sistemden yapılan ihracatın boyutu ve satılan malın değeri ile ilgili bilgileri girerek beyanname verilebilir. Elbette sistem bu kadar kolay değil. Çünkü satılan malın değeri arttıkça muhasebe faaliyetlerinin büyüklüğü de değişiyor. Yurt dışına satış yapmak ve döviz kazanmayı isteyen kişilerin sürekli kafasını karıştıran e-ihracat vergilendirme sürecini yazımızda açıkladık.

E-İhracat Nedir? Nerede Yapılır?

E-ihracat, temelde pazaryerlerinde yapılmaktadır. Bunların arasında global marka haline gelmiş Ebay, Amazon, Alibaba e-ihracat sürecinde en fazla kullanılanlardır. Mikro ticaret kurallarının geçerli olduğu bu sistemde ETGB (E-ticaret Gümrük Beyannamesi) düzenlenerek satışı yapılan işlemler e-ihracat vergilendirme sistemi içerisine dahil edilir.

E-ihracat yapıyorsanız mutlaka bu alanda profesyonel olarak çalışan taşıyıcı bir şirketle anlaşma yapmanız ve kestiğiniz faturayı bu firma teslim etmeniz gerekiyor.

E-İhracat Vergilendirmesi Sistemi Nasıl İşliyor?

Her ülkenin üreticisine destek olmak için belli sınırlara kadar vergi muafiyeti bulunuyor. E-ihracat vergilendirme sistemi içerisinde de bu durum söz konusudur. Son yıllarda ülkemizde de özellikle bu alanı canlandırmak ve daha fazla işletmeyi buraya çekebilmek için muafiyet alanı genişletilmiştir. Özellikle mikro ihracat yapan firmalara özel yüzde 50 vergi muafiyeti getirilmesi birçok firmayı bu alana çekti. Buna göre, satılan malın yüzde 50’si devlet tarafından vergi muafiyeti içerisinde değerlendiriliyor. Örneğin bin liralık mal sattığınızda devlet sizden 500 liralık kısmına göre vergi alıyor. Elbette bunun dışında 14 vergi muafiyeti daha söz konusu.

Normal şartlarda vergilendirme işlemleri yılda bir kez yapılan beyanname ile gerçekleşirken, e-ihracat sisteminde yer alan gümrük vergisi ürünün satıldığı dönem içerisinde tahsil edilir. Temelde e-ihracat vergilendirmeleri iki ana başlıkta değerlendirilir. Birincisi yukarıda da bahsettiğimiz mikro, ikincisi de eskiden beri süregelen e-ticaret işlemleridir.

Mikro e-ihracat olarak isimlendirilen ve belirli bir sınıra dayanan vergilendirme sisteminde ağırlığı 300 kilogram, tutarının ise 15 bin Avro’yu geçmemesi gerekiyor. Bu sınırları aştığı andan itibaren mikro yerine klasik e-ticaret ürünü olarak görülüyor ve muafiyet sınırları buna göre değişiyor.

E-ticaret yoluyla yapılan satışlar daha çok B2B olarak isimlendirilen işlemleri kapsamaktadır. Mikro ticaretin belirlenen sınırlarını aşan satışlarda e-ticaret vergilendirmesi devreye girmektedir. Satış ile ilgili bilgileri ve belgeleri VEDOP (Vergi Daireleri Otomasyon Projesi) sistemine giren şirket, devleti bu konuda net bir şekilde bilgilendirir.

E-ihracat Vergi Muafiyeti İçin Hangi Şartlar Gereklidir?

E-ihracatta vergi muafiyetinden yararlanmak için gerekli adımların atılması gerekiyor. Ancak bunun için de bazı şartları yerine getirmeniz ve bunları belgelemeniz gerekiyor. Bu şartlar arasında

  • Satış yapan şirket şahıs şirketi olmalı
  • Mikro e-ihracat sınırları içerisinde olmalı,
  • Şirketin sahibi mutlaka sigortalı olmalıdır.

Gelir vergisi avantajlarından yararlanmak isteyen bir şirket mutlaka kargo firması ile çalışmalıdır. Yıl içerisinde mikro e-ihracat ve klasik e-ticaret yapıldıysa bunların ayrı ayrı belgelenmesi ve vergilendirme sistemine buna göre girmesi gerekmektedir. Dolayısıyla avantajlardan da buna göre yararlanma söz konusu olmaktadır.

Şirket KDV indirimi almak istiyorsa da bağlı bulunduğu vergi dairesine bizzat başvuru yapmak zorundadır. İstenen talebe ETGB çıktılarının eklenmesi ve gerekli diğer belgeleri de dosyanızın içerisine koymalısınız. Eksik belge olması halinde başvurunuzun vergi dairesi yetkililerince değerlendirmeye alınmaması söz konusu olabilir.

E-ihracat Yapılırken Hangi Adımlar İzlenir?

E-ihracat yapan firmalar işlemlerini yaparken genel olarak şu adımları izler:

  • Satış işleminden sonra düzenlenen fatura alıcı adına ve KDV’siz olarak düzenlenecek,
  • Siparişi ve alıcıya ait olan bilgileri, sipariş paketinin teslimat şirketine teslim edilmesi,
  • Bilgilerin teslim edildiği şirket tarafından ilgili kuruma ETGB belgesi düzenlenir
  • Siparişin götürüldüğü ülkede gümrük işlemlerine tabi tutulması
  • Sipariş edilen malların teslimat şirketi tarafından ilgili yere iletilmesi
Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.