E-Fatura ve E-Arşiv Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-fatura artık hayatımızda önemli bir noktaya gelmiştir. Bu yüzden e-fatura ve e-arşiv faturası sorgulama işlemlerini nasıl yapacağını merak eden çok sayıda kişi bulunmaktadır. Bu konuda arama motorlarında oldukça aratılan konular arasında e-fatura ve e arşiv sorgulamanın nasıl yapıldığı yer almaktadır. Hazırladığımız bu yazıda e-fatura ve e-arşiv sorgulamalarını nasıl yapacağınızı kapsamlı bir şekilde anlatıyoruz.

E-Fatura ve E-Arşiv Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğ uyarınca 2020 ile 2021 yılı brüt satış hasılatı açısından cirosu 4 milyon lirayı aşan firmalar için Temmuz 2022’den sonra e-fatura ve e-arşiv sistemini kullanmakla zorunlu hale gelmiştir. Daha önceki tarihlerde aynı gün içinde vergi mükellefi olan kişiler için düzenlenmekte olan faturaların toplam tutarı vergilerle eklendikten sonra 5.000 lirayı geçmesi, vergi mükellefi olmayan kişilere ise düzenlenmiş olan faturaların toplam miktarının 30.000 lirayı geçmesi halinde e-arşiv faturası kesme zorunluluğu bulunuyordu. Yapılan yeni düzenlemenin ardından bu uygulamada da bazı değişiklikler yapılmış olduğu görüldü.

Yapılan yeni düzenlemenin ardından aynı günde vergi mükellefi olmayan kişiler için düzenlenmiş olan fatura tutarının toplama için limit 5.000 liraya indirildi. Vergi mükellefi olanlar da ise bu tutar için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan fatura kesilmesi sınırı ile eşitleme yapıldı. Bu sınır her yıl yeniden güncellenerek değişkenlik gösterecek 2022 yılı açısından bakıldığında bu sınır 2.000 lira olarak belirlendi.

E-Fatura Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız öncelikli olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanıma sokulan e-fatura sistemi kullanılmalıdır. Aslında ilk başta bu sistem çok karmaşık gibi görünse bile bu durum sadece uzaktan karmaşık gelmektedir. Bu sistemi kullanmaya başlayan mükellefler birçok açıdan bu sistemin kolaylık sağladığını görmektedir. Bunun en önemli sebepleri arasında e-fatura sisteminin faturalama sürecinde oluşan birçok maliyetli işlemleri, dijital ortama aktarması nedeniyle nakit avantajı sağlaması gelmektedir. Aynı zamanda faturaların arşivlenmesi ve bunları istenildiği zaman erişim sağlanması da oldukça kolay hale gelmektedir. Kâğıt kullanımını ortadan kaldıran bu durum sayesinde çevreye de katkıda bulunmak ve doğayı korumaya yardım etmek mümkündür. Aynı zamanda fatura ulaşma işlemleri sürecinde yapılan maddi hataların da en az seviyeye inmesi için fatura sorgulama işlemleri büyü paya sahiptir.

E-fatura başvuru sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız bunu “efatura.gov.tr” adresi üzerinden kolay basit ve pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz adresi giriş yaparak vergi kimlik numaranızı ya da T.C. kimlik numaranızı kullanarak giriş yapabilirsiniz. Daha sonrasında e-fatura sorgulama işlemine geçerek bu aşamayı da tamamlayabilirsiniz. Elinizde bulunan bilgiler yine fatura sisteminin size göz getirmiş olduğu bilgileri karşılaştırabilir ve böylece mevcut sahip olduğunuz bilgilerin doğru olup olmadığını da anlık olarak kontrol edebilirsiniz. Gelir idaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya koyulan e-fatura sistemi size aynı zamanda e-fatura kullanıcı sorgulama ve e-fatura, mükellef, sorgulama gibi çok sayıda fatura işlemlerini hızlı bir şekilde yapma imkânı sunmaktadır. Böylece hem zamandan hem de hızdan kazanarak işlemlerinizi kolay ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz.

E-Arşiv Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-arşiv faturası sorgulama işlemi gerçekleştirmek için efatura.gov.tr adresine gittikten sonra fatura numaranızı ve firma adınızı girip bunu hızlı bir şekilde halledebilirsiniz. Aynı zamanda e-arşiv fatura sorgulama işlemi yaparken paylaşmak istemediğiniz bilgileri gizleyebilirsiniz. Gelir idaresi Başkanlığı ve arşiv fatura sorgulama sistemi, e-arşiv fatura kullanıcı sorgulama işlemleri ve e-arşiv mükellefi sorgulama gibi çok sayıda işlem bir arada size kolaylıkla yapabileceğiniz işlemler olarak sistem üzerinden sunulmaktadır. E-arşiv fatura sorgulama işlemi sırasında paylaşılmasını istemediğiniz bilgilerin gizli kalmasını sağlayabilirsiniz.

E-Fatura ve E-Arşiv Sorgulamasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

E-fatura ve e-arşiv sorgulaması yaparken sorgulama yaptığınız faturanın bu sistem üzerinden yapılıp yapılmadığına mutlaka bakmanız gerekmektedir. Aynı zamanda fatura düzenleme işlemini yapan mükellefin, vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarası doğru bir şekilde girilmelidir. Bunun dışında fatura üzerindeki numaranın da mutlaka doğru girilmesi gerekmektedir. Faturada ödenecek tutar ve genel toplam alanlarının birbirinden farklı olduğu için dikkatli olunmalı ve bu haneler ayrı ayrı kontrol edilerek doğru bir şekilde giriş yapılmalıdır.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.