e-Arşiv ve e-Fatura Zorunluluğundaki Gelişmeler

Gelir idaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayınladı. 535 numaralı bu yönergede elektronik belgelerin kullanımı ve denetimi hakkında önemli değişiklikler meydana geldi. Denetimin kolaylaştırılması ve kağıt belge düzenlerken oluşan giderlerden tasarruf edilmesi amacıyla hayata geçirilen e-fatura ve e-arşiv uygulamaları, önemli değişiklikleri de beraberinde getirdi. Hemen hemen her sektörde geçerli olan e-arşiv ve e-fatura sistemleri yıllık brüt 5 milyon liralık ciro limiti bulunan firmalar için zorunludur. 2021 yılında bir önceki yılda 5 milyon TL ciro elde eden firmaların e-arşiv ve e-faturaya 1 Temmuz 2021 yılına kadar geçiş yapmaları gerekiyordu. Bu firmaların 1 Ocak 2022 yılında ise e-defter uygulamasına geçmesi gerekiyordu.

1 Ocak 2023’e Kadar E-Deftere Geçmesi Gerekenler

22 Ocak 2022 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan yeni tebliğ ile e-belge zorunlu geçişlerinde yeni düzenlemeler meydana geldi. Ciro limitlerinin aşağı çekildiği bu düzenleme ile 2020 ve 2021 yılında brüt satış limitleri 5 milyon TL’den 4 milyon TL’ye çekildi. 2020’ye müteakip hesap dönemlerinde ise e-faturaya geçiş zorunlu olduğu için 3 milyon TL yıllık brüt satış yapmak e-faturaya geçmek için yeterliydi. Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar
e-faturaya geçiş yapmaları gerekliydi. Bu firmalar 1 Ocak 2023 yılına kadar ise e-defter uygulamasına geçmek zorunda.

Ciro Limitine Bakılmayan e-Fatura Mükellefleri

E-ticaret sektörü içerisinde de farklı rakamlar ile zorunluluğa tabi olan e-fatura ve e-arşiv sistemlerinde internet üzerinden satış yapan firmalar hem kendisi hem de internet satışı platformları üzerinden 1 milyon TL ve 2022 yılına müteakip 500.000 TL ve üzeri brüt satış elde ettiklerinde e-arşiv ve e-faturaya geçmek zorundadırlar. Bunun yanı sıra ciro limitine bakılmadan e-fatura zorunluluğu bulunan sektörler de mevcuttur. Bu sektörlerden ilki ÖTV I ve III kapsamında ürün üreten şirketlerdir. 1 Temmuz 2022 yılından sonra faaliyete başlayan internet reklamcılığı hizmet araçları ile internet ortamında ilan yayın yapan firmalar, üç ay içerisinde sisteme geçmek zorunda. Yani 1 Temmuz 2022 yılından sonra şirketinizi açtıysanız Eylül 2022 sonuna kadar e-arşiv ve e-faturaya geçmiş olmanız gereklidir. Bunun yanı sıra 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11. maddesi kapsamında ele alınan mal ihracı ve eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyecek olanların da e-faturaya geçmiş olması gereklidir.

Elektronik Belgede Usulsüzlük Yapana Yaptırım

Vergi Usul Kanunu 353. Maddesi uyarınca elektronik belgelerde yapılan usulsüzlükler cezai şartları da beraberinde getirir. 1 Mart 2022 tarihinde açılanan tebliğde e-fatura mükellefi olanların takip eden yıl içerisindeki Temmuz ayının ilk gününe kadar geçişini tamamlaması gerekiyordu. Sisteme geçiş için yoğunluğa takılmak istemeyenler e-dönüşüm geçişini çoktan yaptı. Bu sayede tahsilatların verimliliği arttı. Yorucu kargo süreçlerinden kurtulan işletmeler, ofis ortamı dışından fa fatura kesme ve e-belge takibi yapma imkanı buluyor. e-Fatura, e-Arşiv konularındaki değişiklik tebliği, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe (Sıra No 535) uygun olarak hareket eden işletmeler kazanıyor.

E-Faturaya Geçmemenin Başka Cezası Var mı?

Eğer 1 Temmuz’dan itibaren hala arşiv faturaya geçmediyseniz Özel Usulsüzlük Ceza Had ve Tutarı kapsamında ceza alabilirsiniz. Bu ceza rakamı 2020 yılında 350 liraydı, 2021 yılında 380 olarak belirlenen ceza, 2022 yılında fatura bedelinin %10’u olarak belirlendi. Eğer de sizde elektronik ortamda düzenlenmesi gereken faturaları kağıt olarak düzenlerseniz, düzenlediğiniz belgelerde gerçek tutardan farklı tutarlara yer verirseniz, faturayı alma ve verme işlemlerini gerçekleştirmemişsiniz Özel Usulsüzlük Ceza Had ve Tutarı kapsamında ceza alabilirsiniz.

E-fatura mükellefi olup olmadığınızı belirlemek ve hızlı bir şekilde e-faturaya geçmek için siz de hemen NetKasam ile iletişime geçin. E-fatura sorgulama işlemini; fatura düzenleyenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını veya vergi kimlik numarasını girerek kontrol edebilirsiniz. Faturanın üzerinde bulunan fatura numarasını ve tutarını da kontrol ettikten sonra talep edilen güvenlik kodu bilgisini doğru bir şekilde girerek fatura sorgulama işlemini kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Eğer vergi mükellefi çıkarsanız hemen bizimle iletişime geçerek e-arşiv, e-fatura ve e-defter uygulamaları için hem destek hem de entegrasyon hizmetleri alabilirsiniz.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.