Depo Yönetim Sistemi (WMS) Nedir?

E-Ticaret ve geleneksel ticaret yapan işletmelerin ticari süreçlerini nasıl yönettiği son derece önemlidir. Bu süreçleri etkili bir şekilde yöneten firmalar sadık müşteriler kazanarak işletmeleri hakkında iyi bir izlenim bırakabilirler. Bu sayede satış oranlarında artış yakalanacaktır.

Ticari süreci en iyi şekilde yönetmek için;

  • Ürün ve stok yönetimi,
  • Depo yönetimi,
  • Sipariş yönetimi ve
  • Reklam yönetimi konularında çalışmalar gerçekleştirmek gerekir. Bunlar arasından depo yönetimine ekstra dikkat etmek gerekir. Bu alanda sistematik olarak çalışmak isteyen işletmeler depo yönetim sistemi (WMS) kullanmayı tercih etmektedir.

Bu yazı ticari süreçler içerisinde önemli bir yere sahip olan depo yönetimi hakkında sizlere bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Yazımızın tamamını okuyarak depo yönetim sistemi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Depo Yönetim Sisteminin E-Ticaret Firmaları İçin Önemi

İngilizce kısaltması WMS olan depo yönetim sistemi, işletmelerin ürün kabul etmeden göndermeye kadarki süreçlerini pratik bir şekilde kontrol altına almayı sağlayan uygulamalar bütünüdür.

Üretimden sonra depoya gelen malzemelerin sayımı, sipariş ve sevkiyat gibi süreçleri yönetmeye sağlayan sistem sayesinde işletmelerin iş yükü azalır.

Depo yönetim sistemi stokların takibini kolaylaştırır. Bu sayede müşterilere doğru bilgi verilir. Olmayan ürünlerin sipariş verilmesi ürün gönderim süresini uzatacaktır.  Ürünlerinizden kaç adet kaldığını kolaylıkla öğrenmeniz ise müşterilere en mantıklı teslimat tarih aralığını vermenizi sağlayacaktır. Sistemin en büyük avantajlarından biri de her an her yerden ulaşımın mümkün olmasıdır. İnternet bağlantısı olan tablet ya da telefon kullanarak istediğiniz saatte deponuzu yönetebilirsiniz.

Depo yönetim sistemi E-Ticaret sitenizde yer alan diğer birimlere entegre edilebilir. Böyle bir çalışma aradığınızı kolaylıkla bulmanızı sağlayacağından zamandan tasarruf edebilirsiniz. Kalan zamanınızı pazarlama stratejileri oluşturmak için kullanarak gelirinizi arttırabilirsiniz. Böyle bir sisteme sahip olmadığınızda deponuzda çalışanlar bulundurmanız gerekir. Sistemi kullanmaya başladığınızda ise depoda durulmasına gerek kalmaz. Online platform üzerinden deponun kontrolünü yapabilirsiniz. Sistem daha az sayıda çalışana ihtiyaç duymanızı sağlar. Bu sayede aylık masraflarınızda azalma olur.

Depo Yönetim Sistemi Stok Sayımı Yapmayı Kolaylaştırır

E-Ticaret sitesi üzerinden satış yapan firmalar için ürün ve stok yönetiminin dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Hangi üründen ne kadar satın alınacağını belirleyebilmek için depolarda ne kadar ürün olduğu bilgisine ihtiyaç vardır. Bunun için depo sayımı yapılarak stok bilgisi elde edilir.

Depo sayımı için dönemsel olarak çalışacak görevli bulmak maliyetlerin artmasına neden olabilir. Ayrıca elle tek tek ürünlerin sayımını yapmak uzun sürecektir.  Depo yönetim sistemi kullanan bir işletme ise otomatik olarak yapılan sayım sonuçlarını kısa bir süre içerisinde alabilir.

Stok yazılımına sahip olan işletmeler depoda görevlendirilen çalışanlar aracılığıyla sayım yaparlar. Bu sayede ürünün satılıp satılmadığı anlaşılır. Böyle bir sayım yapılması hataların ve yanlış sayımların önüne geçmeye yardımcı olur.

Depo yönetim sistemi hatalı yapılan bir sayımı anında fark eder. Ekrana bir uyarı göndererek tekrar sayım yapılması gerektiğini bildirir. Bu özellik mükemmel bir sayım gerçekleştirmeyi mümkün kılar.

Depo Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?

Depo yönetim sisteminde el terminalleri aracılığıyla anlık olarak bilgiler girilir. Stok bilgisi, depo bakiyesi, depo rehberi gibi programa daha önceden eklenen bilgiler sistemden okunur. Orta ve büyük ölçekli işletmelerin muhasebe, finans, stok, satış ve tedarik gibi alanlarını tek bir yerden yönetmeyi sağlayan sisteme günlük yapılan işlemler direkt olarak aktarılır. Bu sayede el terminallerinde ortaya çıkabilecek donanımsal ya da işletimsel hataların önüne geçilmiş olur. Veri kaybı yaşanmayacağı için sistemin doğruluk oranı yüksektir.

Yeni açılan stok kartı, cari hesap gibi tüm bilgiler ve lokal depo bakiyesi, seri/lot bakiyesi gibi kritik bilgiler depo yönetim sistemiyle kontrol edilebilir. Anlık olarak aktarım olacağı için herhangi bir bilgiyi atlamak söz konusu değildir. Ayrıca sisteme sonradan aktarım yapmak için beklenmediğinden diğer departmanların çalışma düzenin yavaşlaması ya da aksaması gibi riskler ortadan kalkar.

Sistem içerisinde farklı modüller bulunur. Mal kabul, depo yönetimi, üretim, sevkiyat, sayım ve dinamik depo sistemi bunlardan bazılarıdır. Size en uygun sistemi entegre ettirmek için profesyonel bir firmadan destek alabilirsiniz. Alanında deneyimli çalışanlarımızla depo yönetim sistemi kurulum ve kullanım aşamalarında yanınızda olabiliriz.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.