Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Nedir?

Asgari geçim indirimi konusu çalışanların en merak ettiği konuların başında gelir. Her sene değişen bu bedel, medeni durum ve çocuk sayısına bağlı olarak da farklılık gösterir. Asgari geçim indirimi nasıl hesaplanır, kimler yararlanabilir gibi sorulara yanıt arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Asgari Geçim İndirimi Nedir?

AGİ olarak kısaltılan asgari geçim indirimi, sigortalı olarak çalışan bir kişinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerle birlikte asgari olarak geçinebilmesi için gereken tutar kadar vergiden muaf tutulması anlamına gelir. Bu bedel 2007 yılında bu yana çalışana işveren tarafından ödenen yasal bir haktır.  Devlet işverenin ödediği bedel kadar gelir vergisinde indirim yapar.

Ülkemizde 16 yaşından itibaren sigortalı olarak çalışmak mümkündür. Bu yaştan itibaren çalışmaya başlayan bir kişinin asgari olarak ne kadarlık bir ücretle geçinebileceği tespit edilir. Daha sonra toplam gelirden çıkarılarak vergiden muaf olması sağlanır. Kişilerin ne kadarlık bir vergi indirimi alacakları medeni durumlarına ve çocuk sayılarına bağlı olarak değişmektedir.

2021 Asgari Geçim İndirim Ne Kadardır?

2021 yılı itibariyle asgari ücret brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net ise 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak hesaplanmıştır. Buna göre bu yıl alınacak en düşük asgari geçim indirimi 268,38 TL olarak belirlenmiştir. 2021 AGİ tablosu ise şöyledir;

Medeni DurumAylık TutarBekar268,31 TLEvli, eşi çalışmayan321,98 TLEvli, eşi çalışmayan 1 çocuklu362,22 TLEvli, eşi çalışmayan 2 çocuklu402,47 TLEvli, eşi çalışmayan 3 çocuklu456,13 TLEvli, eşi çalışmayan 4 çocuklu456,13 TLEvli, eşi çalışmayan 5 ve daha fazla çocuklu456,13 TLEvli, eşi çalışan268,31 TLEvli, eşi çalışan, 1 çocuklu308,56 TLEvli, eşi çalışan, 2 çocuklu348,81 TLEvli, eşi çalışan, 3 çocuklu402,47 TLEvli, eşi çalışan, 4 çocuklu429,30 TLEvli, eşi çalışan, 5 ve daha fazla çocuklu456,13 TLBoşanmış268,31 TLBoşanmış, 1 çocuklu*308,56 TLBoşanmış, 2 çocuklu348,81 TLBoşanmış, 3 çocuklu402,47 TLBoşanmış, 4 çocuklu429,30 TLBoşanmış, 5 ve daha fazla çocuklu456,13 TL

*Boşanan kişilerin nafakasını ödediği çocukları varsa bu rakamlar üzerinden hesaplama yapılır.

Asgari Geçim İndirimi Nasıl Hesaplanır?

AGİ hesaplanırken asgari ücret baz alınır. Hesaplama yapılacak yılın başında açıklanan asgari ücretin yıllık brüt tutarına göre;

Kişinin kendisi için %50,

Çalışmayan ve geliri olmayan eş için %10,

Çocuk sayısına göre her biri için ayrı ayrı ve ilk iki çocuk için %7,5,

Diğer çocuklar için %5 indirim yapılır.

Basit bir örnekle anlatmak gerekirse, eşi çalışamayan 3 çocuklu bir kişi %85 oranında indirim alır. Yıllık aldığı toplam asgari ücretin %85’ini hesapladıktan sonra 12’ye bölersek kişinin bir ayda alması gereken asgari geçim indirimini bulabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çocukların yaşlarıdır. Kanunlara göre hesaplamaya tabi olacak çocukların 18 yaşını geçmemiş olması ve eğitimine devam eden çocuğun ise 25 yaşını aşmaması gerekir. Bu şartlar sağlandığı taktirde yukarıdaki gibi hesaplama yapılabilir.

Asgari Geçim İndirimi Kimlere Uygulanır?

Asgari geçim indiriminden;

  • Gerçek usule bağlı olarak vergilendirilen gerçek kişiler,
  • Yıllık beyanname vererek ne kadar gelir elde ettiğini bildirenler,
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. Maddesine göre vergilendirilerek maaş alan faydalanabilir.

AGİ’nin doğru bir şekilde hesaplanabilmesi için kişinin özlük dosyası içerisinde yer alan Aile Durum Bildirim Formu’nu eksiksiz ve doğru doldurması gerekir. Belgede yanlış bilgi verilmesinden dolayı yanlış hesaplama yapılırsa bu durumdan kişi sorumlu olacaktır. Hesaplama aylık olarak yapıldığı için çalışanın medeni ve ailevi durumunda bir değişiklik olduysa zaman kaybetmeden çalıştığı yeri bilgilendirmelidir.

Kimler Asgari Geçim İndirimi Alamaz?

  • Maaşını diğer ücretler kategorisinde değerlendiren hizmetlerden birini yaparak alanlar,
  • Ticaret erbabıyla iş yapan, basit usul denilen gelire sahip olanlar,
  • Özel görev kapsamında şoförlük yapanlar,
  • Özel yapılarda görev alan inşaat işçileri,
  • Dar mükellefiyet kapsamında gelirlerini elde edenler,
  • Ücret geliri olmayanlar,
  • Maaşını alırken gelir vergisine tabi olmayanlar AGİ alamamaktadır.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.