API Nedir ?

Web sitesi ve mobil uygulamalar işlerimizin çok daha kısa sürede halledilmesine yardımcı olur. Bu sistemlerin kullanılabilmesi için ise yazılım geliştiriciler büyük emek sarf eder. Günümüzde bir uygulamanın geliştirilmesi eskiye göre daha kısa sürmektedir. Bunun nedeni yazılım konusunda yaşanan gelişmelerdir. Kullanıcılar kadar yazılımcılara da ihtiyaç duyulan çalışmalar sırasında API kavramı ön plana çıkar. Peki API nedir, nasıl çalışır ve ne işe yarar? Aklınıza takılabilecek sorulara bu yazımızda yanıt veriyoruz.

API Nedir?

İngilizce application programming interface kelimelerinin baş harflerinden oluşan API kısaltması dilimize uygulama programlama ara yüzü olarak geçmiştir. Karmaşık kodları yazılım geliştiricilerden gizleyerek sistemi basitleştiren bu ara yüz sayesinde, kodları düzenlemek ve yeniden kullanmak daha pratik hale gelmektedir. Adeta işleri çok daha kolay hale getiren bu API’lara ulaşmak da son derece kolaydır.

Bir örnekle anlatmak gerekirse, araba yazılımına sahip olduğunuzu düşünün. Yazılım size içeriğinde bulundurduğu hızlanma, fren gibi fonksiyonlarla ilgili bilgiler verecektir. Ancak vereceği bilgiler tüm detayları içermez. Şöyle ki API size aracı hızlandırmanız için gaz pedalına ayağınızı koyarak itmeniz gerektiğini bildirir ancak gaza bastığınızda motorun nasıl çalışacağı bilgisini vermez. Bu bilgi araç kullandığınız sırada gereksiz olduğu için sizi en çok ilgilendiren özellikler sunulur. Bu sayede kafa karışıklığı olmadan aracı kullanmaya devam edebilirsiniz.

API Türleri Nelerdir?

Günümüzde API kavramı yalnızca uygulama programlama ara yüzleriyle ilgili değil, içerisinde birçok farklı yazılım türü ve donanım ara yüzünü de barındırmaktadır. Temelde amacı programların birbirleriyle nasıl iletişim kuracağını belirleyen bir dizi kuraldır. Kullanılma amacına göre farklı türleri bulunur.

Open API: Public API olarak da bilinen bu türde sistem en az kısıtlama yapılarak yazılım geliştiricilerin ve diğer kullanıcıların erişimine sunulur. Kullanabilmek için sisteme kayıt olmanız gerekebilir. Harici kullanıcılara odaklanılarak veriler ya da hizmetler kullanılabilir.

Internal API: Private API olarak bilinen bu tür, harici kullanıcıların erişimine kapalıdır. Şirket dışı kullanımların istenmediği durumlarda tercih edilebilir. Bu sayede yazılım geliştiriciler hizmetlerin yeniden kullanılması ve daha iyi verim almak için çalışmalar yürütebilir.

Partner API: İş ortaklarının birbirlerine sundukları API türüdür. Herkese açılmaz, ancak sistem tarafından tanımlanan kişiler kullanabilir.

Composite API: Birden çok veri ya da hizmet API’si birleştirilmek istendiğinde bu tür devreye girmektedir. Tek bir arama yapılarak birkaç farklı uç noktaya erişim sağlanabilir.

API Ne İşe Yarar?

Herhangi bir firma için uygulama geliştirmek istediğinizi düşünün. Bunun için API’lere ihtiyacınız olacaktır. Örneğin fotoğraf ya da video çekecek bir uygulama yapacaksanız kendi kamera ara yüzünüzü yazmanıza gerek yoktur. Iphone firmasının yerleşik kamera API’nı kullanarak uygulamanıza yerleştirebilirsiniz. Hazır olarak kullanabileceğiniz API’lar olmasaydı yazılım geliştiricilerin işi çok daha zor olurdu. Ayrıca uygulama geliştirmek de çok zaman alırdı. Yukarıdaki kamera örneğini düşünecek olursak API olmasaydı, yazılımcının kendine ait bir kamera yazılımı yazması ve kamera donanım girdilerini dönüştürmesi gerekecekti.

API’lar kullanıcı odaklı bir sistem kurmak isteyenler için oldukça avantajlıdır. En büyük avantajı ise yazılım geliştirmeyi kolay hale getirmesidir. Hazır veriler kullanarak söz konusu uygulama üzerinde çok daha fazla geliştirme yapılabilir. Bu sayede kullanışlı ve kullanıcılar tarafından sevilen işler ortaya çıkmaktadır. Günümüzde Google, Facebook gibi firmaların sosyal grafiklerine ve pazarlama araçlarına programlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Tüm bu kolaylıklar yeni gelişmelerin ortaya çıkmasına destek olmak amacıyla yapılmaktadır.

API Nasıl Çalışır?

API’ların nasıl çalıştığı çok merak edilmektedir. Cep telefonundan bir uygulama açtığınızda internet bağlantınız sayesinde uygulama internete bağlanır ve verileri sunucuya gönderir. Gönderilen veriler sunucu tarafından yorumlanarak, gidilmek istenen nokta anlanır ve telefonunuza tekrar geri yollanır. Son derece kısa süren bu işlem sayesinde uygulamayı herhangi bir sorun olmadan kullanırsınız. Uygulamaların uyum içerisinde çalışmasını sağlayarak kurtarıcı rolde bulunurlar.

Buradan elde edilen sonuç API’ın ticari faaliyetlerinizin daha hızlı olmasına yardımcı olduğudur. Bu sayede web siteniz ve mobil uygulamanızla daha iyi hizmet vererek marka etkileşimini arttırırsınız. Müşterilerin daha iyi bir alışveriş deneyimi yaşaması ve daha fazlası için API’lara ihtiyaç vardır.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.