Gelir Belgesi Nedir, Nasıl ve Nereden Alınır?

Çalışan kişilerin aylık gelir durumunu gösteren belgeye gelir belgesi adı verilir. Bu belge aynı zamanda aile gelir belgesi olarak da adlandırılır. Kişiye özel bir belge olan gelir belgesi üzerinde kişiye ait ayrıntılı gelir bilgileri bulunur. Gelir belgesi genellikle parasal konuların ön plana çıktığı durumlarda talep edilir. Bankalardan kredi çekerken bu belge özellikle talep edilir. Banka haricinde birçok alanda da bu belge talep edilmektedir. Gelir belgesi ve maaş bordrosu kavramları genellikle birlikte kullanılırlar. Oysaki gelir belgesi, bireylerin yılın herhangi bir bölümünde elde ettiği her türlü kazancı gösterir. Her bir kazanç için ayrı belge olabileceği gibi, bu kazançlar tek bir belgede de toplanır. Dolayısı ile işçi olarak çalışmaktan, ticaretten, çiftçilikten, kira gelirinden ya da diğer kaynaklardan elde edilen gelirlerin tamamı gelir belgesi kapsamına girmektedir. Maaş bordrosu ise, işçi ve memur olarak çalışanların bir aylık çalışma karşılığında aldığı ücreti gösteren belgeye denilmektedir. Bu anlamda maaş bordrosu, gelir belgesinin sadece bir türüdür.

Gelir Belgesi Nereden Alınır?

Bireylerin mevcut çalışma durumlarına göre gelir belgelerini nereden ve nasıl alacağı değişkenlik göstermektedir.

● SGK’lı çalışanlar, gelir belgelerini çalıştıkları işyerinden alırlar,
● Kamu çalışanları ve emekliler, e-devlet uygulamasına girerek, e-bordro uygulaması

üzerinden maaş bordrolarını çıkarabilirler,

● Serbest meslek çalışanları eğer BAĞ-KUR’a bağlı ise vergi levhası gelir belgesi niteliğindedir.

Gelir Belgesi Nasıl Alınır?

Mevcut çalışma durumuna göre gelir belgesinin nereden alınacağı da değişkenlik göstermektedir. E-devlet üzerinden gelir belgesi almak için aşağıdaki adımlar takip edilir:

● E-devlet uygulamasına kişisel şifre ile giriş yapılır. Şifresi olmayanlar PTT şubelerinden e-devlet şifresini kolaylıkla temin edebilirler,

● Alınan şifre ile e-devlet uygulamasının web sitesine ya da mobil üzerinden giriş yapılır, ● Arama kutusuna “Maliye Bakanlığı” yazılarak arama yaptırılır ve çıkan sonuca tıklanır,

● Açılan sayfadan maaş bordrosu seçeneği seçilir ve bordro yazdırılarak gelir belgesi elde edilir.

Gelir Testi Nasıl Yaptırılır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan Gelir Testi, ikamet edilen ilçe sınırları içindeki Kaymakamlığa gidilerek, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidilir. Burada gelir testi başvurusu yapmak için gerekli olan gelir testi formu doldurulur. Form üzerindeki bilgiler tam ve eksiksiz olarak doldurulur. Form üzerindeki bilgiler tükenmez kalemle doldurulmalıdır. Form üzerinde aynı hanede yaşayan aile bireylerinin TC kimlik numarası ile onay imzası da olmalıdır. Form üzerindeki tüm bilgiler eksiksiz olarak doldurulduktan sonra, hanede yaşayan aile bireylerinin tümünün nüfus cüzdan fotokopileri ve doldurulan form aynı kuruma teslim edilir. Başvurular en geç bir ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu süre içerisinde form üzerindeki bilgiler kontrol edilmektedir ve bilgilerin doğru olduğuna kanaat getirildiğinde, hanenin gelir durumuna göre kişiye özel bir sonuç çıkmaktadır.

Gelir Belgesi ve Gelir Testi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Gelir belgesi ile gelir testi genellikle birbirine karıştırılmaktadır. Oysaki her ikisinin arasında

bazı farklar vardır;

● Gelir testi, aileden ayrılan ve ailesinin sigortası üzerinden gösterilemeyenlerin yaptırması gereken bir testtir. Bu test ile Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanılır. Bu test ile kişiler belirli dilimlere ayrılır ve bu dilim üzerinden primlerini ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.

● Herhangi bir sigortalı işte çalışmayanlar ile bir sigortalının bakmakla yükümlü olmadığı kişiler gelir testi yaptırmak zorundadır. İşten ayrılmış ve işsizlik sigortası alanların gelir testi yaptırmasına gerek yoktur.

● Gelir testi, bağlı olunan il ya da ilçedeki Valilik ya da Kaymakamlıklara başvurularak, burada bulunan Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılır.

● Gelir testi yaptırması gereken ancak yaptırmayan kişiler, testi yaptırmadıkları sürece o dönem itibari ile olmaları gereken dilim üzerinden devlete borçlanırlar.

Gelir testinde olması gerekenler;

● Kişinin haneye getirdiği kazancın ne olduğu,
● Oturulan evin kira olup olmadığı,
● Tüm bireylerin aylık ödemiş oldukları fatura miktarı,

● Sahip olunan gayrimenkuller ve taşıtlar,
● Bankadaki mevduat hesapları ve değerli emtialar,
● Gayrimenkullerden elde edilen kira gelirleri,
● Hanede yaşayan kişilerin yemek ve yol paraları,
● Hanedeki araçların yakmış olduğu aylık yakıt masrafları gibi bilgiler bulunur.

Yukarıdaki tüm bilgilerin eksiksiz ve gerçeğe uygun olarak doldurulması gereklidir. Aksi takdirde yalan beyanda bulunmak evrakta sahtecilik suçu kapsamına girmektedir.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.