E-Ticarette Stok Maliyetini Düşürmenin Yolları Nelerdir?

Bir firma yalnızca e-ticaret yapıyor ve fiziksel bir satış alanı kullanmıyorsa ürünlerini sürekli olarak özel depolarda stoklamak zorundadır. Ancak her sektörde bu korumacı tutum ek maliyetler getirmekte ve bu da firmaların doğru bir şekilde maliyet hesaplaması yapmasının önüne geçmektedir.  Bu durumdan ancak ve ancak doğru stok yönetimi ile kurtulabilir ve maliyetleri istenen seviyelere çekebilirsiniz. Yazımız içerisinde stok maliyetlerini düşürmenin yollarını incelemeye çalışacağız.

Stok Maliyeti Nedir?

Stok, bir ürünü ya da hammaddeyi daha sonra kullanmak ya da satmak amacıyla belirli bir alan içerisinde tutma işlemidir. Ancak bu işin doğru bir şekilde yapılabilmesi sonucunda şirketler belirli maliyetleri yüklenirler. Bu duruma da stok maliyeti adı verilir. Kısacası stok maliyeti için depo gideri de denilebilir.

E-ticarette stok maliyetini oluşturan kalemler arasında en büyük olanı personellerin giderleridir. Her ne kadar yapılan iş internet ortamında online olsa da personel kalemi maliyetleri doğrudan etkilemektedir. Personeller kaleminde hem maaş hem de sigorta gibi giderlerin olması bu durumu şekillendirmektedir. Bunun yanı sıra deponun mülk durumu yani kiralaması da gider kalemine yazılır. Ayrıca enerji sarfiyatına göre faturanın gelmesi de bir diğer maliyet yükü olarak yazılabilir.

Firmalar doğru stok yönetimi yaparak sirkülasyon ile maliyetleri hem aşağıya indirir hem de yaptıkları satışlarla mali olarak güçlenirler. Bu da stok maliyetini doğrudan doğruya aşağıya çeker.

E-Ticarette Stok Yönetimi Nasıl Yapılır?

E-ticaret firmasıysanız fiziksel olarak satış yapan şirketlere göre daha iyi ve planlı hareket etmelisiniz. Çünkü klasik ticarete ek olarak e-ticaret yapan yerlerde stoklar her iki taraftan da hızlı bir şekilde eriyeceği için maliyetler de bu noktada kontrol altında tutulabilir.

Yalnızca e-ticaret kısmında var olan firmalar doğru adımlar atarak maliyetlerin istenilen seviyelere çekilmesini sağlayabilir. Öncelikle deponuzun önemli bir kısmında her zaman çok fazla talep gören ürünler olmalıdır. Bu ürünler hızlı bir şekilde tükeneceği için uzun süre saklamak zorunda kalmayacağınız için sirkülasyon sağlarsınız. Böylece bir ay içerisinde deponuzun büyük kısmını rahat bir şekilde satarak yeni mallar alabilir ve onların da satışına hızlı bir şekilde başlayabilirsiniz.Çok satılmayan ürünler ise deponuzun küçük bir kısmını kaplamalı. Bu ürünler uzun vadede satılacağı için o bölüm sürekli olarak işgal edilmiş vaziyette duracaktır.

Deponuzu zaman zaman önemli günlere göre şekillendirebilirsiniz. Örneğin sevgililer günü, anneler günü, babalar günü gibi önemli dönemlerde o zamana göre hangi ürünler çok gidiyorsa deponuzda özel günlere hitap eden ürünleri artırabilirsiniz. Bu hem oluşturmak istediğiniz sirkülasyona katkı sağlayacak hem de satış oranını artıracak hamle e-ticarette stok yönetimi açısından oldukça önemlidir.

Uzun zamandır deponuzda yer işgal eden ürünlerden bir an önce kurtulun. Çünkü bu ürünler sebebiyle yeni mal getiremiyor ve satış rakamlarınızı yukarıya taşıyamıyorsunuz. Buna ek olarak bu ürünler için de sürekli olarak zaman ve enerji harcaması yapmaya devam ediyorsunuz. Zaman zaman düzenlemek amacıyla tekrar tekrar yer değiştirme işlemi ve her ay sonunda yaptığınız sayım işlemlerine katılması bile ölü ürün olarak adlandırılan bu mallardan kurtulmak gereksinimini ortaya koymaktadır.

Stok Yönetiminin Avantajları Nelerdir?

E-ticaret sistemi içerisinde stok yönetiminin birçok avantajı bulunuyor. Bunlardan ilk yazımız içerisinde de bahsettiğimiz üzere sürekli yeni ürünlerin gelmesine olanak tanımasıdır. Doğru zamanda alınmış ve satılmış olan ürünler sayesinde boşalan raflara yeni mallar getirilir ve satış sürekli olarak devam eder.

Stok yönetimi firmanızın finansal açıdan kontrol edilebilir olmasını sağlamaktadır. Bu da ihtiyaçların hangi doğrultuda olduğu ve yeni alınacak ürüne ne kadar bütçe ayrılması gerektiğini hesaplamanız için yol gösterici olacaktır.

Ürünlerin stok durumu ve satış esnasında ne kadar kaldığı ile ilgili bilgiler net bir şekilde ortaya konur. Dolayısıyla satış kaydı dediğimiz kavram da yönetim esnasında ortaya çıkar.

Stok yönetimi sayesinde ay içerisinde daha fazla ürünü deponuzda muhafaza edebilirsiniz. Bunu da satılan ürünün yerine yenisini koyarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu aynı zamanda diğer maliyetlerinizi de aşağıya çeker.

Ürünlerin sayımı daha kolay hale gelir. Çünkü stok yönetimi sayesinde ürün sayınız sürekli olarak azalacağı için ay sonlarında yapılan sayımlar kısa süre içerisinde sona erer. Bu da vaktinizi ve enerjinizi başka işlere ayırabilmeniz anlamına gelir.

Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.